Silvio Berlusconi asteapta sentinta in dosarul Mediaset

Judecătorii analizează recursul prezentat de avocaţii lui Berlusconi împotriva sentinţei de condamnare la patru ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de fraudă fiscală.

În dosarul Mediaset, fostul premier este acuzat că a ‘umflat’ în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le re-vinde imperiului său audiovizual.

Pedeapsa de patru ani de închisoare a fost dictată în luna mai de Curtea de Apel din Milano, sub acuzaţia de fraudă fiscală, dar a fost imediat redusă la un an de închisoare, pe baza unei amnistii.

Berlusconi a obţinut reducerea pedepsei în temeiul unei legi din 2006 care a fost promulgată de guvernul de stânga de la acea vreme, condus de Romano Prodi, pentru a reduce supra-popularea închisorilor italiene.

Potrivit acestei decizii, Silvio Berlusconi nu va putea ocupa nicio funcție publică vreme de 5 ani și va trebui să plătească o amendă de 10 milioane de euro către fiscul italian.

Avocații fostului premier au făcut recurs, iar curtea suprema de justiție de la Roma judecă astăzi această solicitare.

Totuşi, oricare va fi decizia instanței Supreme, Il Cavaliere, in varsta 76 de ani, ‘nu ar trebui să intre la închisoare’. În Italia, persoanele trecute de 70 de ani şi care au un cazier judiciar ‘curat’ nu riscă să facă pușcărie.

Iar Berlusconi are un cazier judiciar ‘curat’, deoarece, în ciuda numeroaselor sale procese (peste 20 în ultimii 19 ani), nu a fost niciodată condamnat definitiv.