Confidenţialitate

Silvicultorii ies în stradă. Ei cer stoparea retrocedărilor ilegale

Stoparea retrocedărilor ilegale și o comisie care să cerceteze aceste retrocedări sunt revendicările sindicatelor din Silvicultură care vor picheta, marți, sediul Camerei Deputaților.
Acestea cer și respingerea unui proiect de lege care – în opinia lor – ar duce la diminuarea pădurilor statului, dar și la dispariția a peste 3.000 locuri de muncă.

Este vorba de un proiect care modifică legea 1/2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Potrivit silvicultorilor, noile modificări ar trece în proprietatea bisericilor și mânăstirilor păduri sau terenuri agricole pe care acestea le-au deținut în folosință sau administrare.

Asta ar însemna diminuarea fondului forestier proprietate publică a statului cu peste 650.000 ha și dispariția a peste 3.000 locuri de muncă – susțin reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Sindicaliștii solicită, de asemenea, Parlamentului României înființarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri, dar și legi care să întărească autoritatea personalului silvic.

Ei spun că, în ultimii ani, 4 pădurari au fost omorâți de persoane surprinse în pădure la furat de lemne, iar alți peste 650 pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost bătuți.

În cazul în care revendicările nu sunt soluționate, Sindicatele din Silvicultură anunță că vor relua protestul pe 26 martie.