SIE răspunde acuzațiilor lansate de șefa DNA

Serviciul de Informații Externe răspunde după ce ieri procurorul șef al DNA, Laura Codruța Koveși, a acuzat SIE că nu furnizează informații despre faptele de corupție comise de inculpații români în afara granițelor.

Potrivit SIE, activitatea sa nu este de a monitoriza cetățenii români aflați în străinătate, iar informațiile pe care le deține nu pot fi folosite drept probe pentru că sunt obținute prin metode specifice, printre care activități de spionaj – considerate infracțiuni pe teritoriul acelor state.

”SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Informaţii Externe.

Potrivit aceluiași comunicat, SIE a transmis de la inceputul anului 35 de note informative  privind fapte de corupție către SRI, Ministerul de Interne, ANAF, Ministerul Apărării Naţionale sau Direcţia Generală de Informaţii a Armatei. Instituția a răspuns cererilor de verificare a unor persoane venite din partea SRI și Ministerului de Interne, însă nicio astfel de solicitare nu a fost făcută de procurorii anti-corupție.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS