Confidenţialitate

SIBIU: Ursoaică lovită mortal de o mașină

O ursoaică a murit, duminică seara, lovită de o mașină, pe DN1, în zona localității sibiene Bradu.

O echipă a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor este așteptată să ridice cadavrul animalului sălbatic de pe carosabil, potrivit Mediafax.

Ursoaica a fost lovită pe drumul dintre Hula Bradului spre Bradu, care leagă județele Sibiu și Brașov.

Autoturismul a fost avariat în urma impactului, dar nu sunt persoane rănite, spun polițiștii.

În zona producerii accidentului, traficul se desfășoară alternativ, sub dirijarea agenților rutieri.

Duminică, după 18 ore de agonie la marginea drumului dintre localitățile Praid și Sovata. un urs lovit de mașină a fost eutanasiat.

Pe fondul scandalului stârnit de incompetența autorităților locale, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a început procedura de demitere a prefectului de Harghita.

Potrivit unui comunicat, destituirea are legătură cu modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit de o mașină, între localitățile Praid și Sovata.

„A fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit”, se arată în comunicat.

De asemenea, vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale, mai anunță ministerul.

Un urs lovit de o mașină, sâmbătă seara, pe un drum de la marginea localității harghitene Praid spre Sovata, a fost lăsat să agonizeze fără ca autoritățile să intervină prompt pentru salvarea sa.

Animalul sălbatic avea 3 membre fracturate, fiind tranchilizat și eutanasiat în cele din urmă.

Cât timp a zăcut lângă carosabil, ursul a fost păzit de polițiști și jandarmi, după cum arată un clip video filmat de un martor.

Traficul a fost restricționat în zonă.

Ministrul Mediului a convocat, pentru luni dimineață, o întâlnire pe tema celor întâmplate.

“Am programat pentru luni dimineață, la ora 10.00, o întâlnire, cu toți cei implicați, de la reprezentații fondurilor de vânătoare, până la responsabilii din Ministerul Mediului, să vedem exact, o dată pentru totdeauna, care este efectivul de urși pe care îl are România și apoi ce măsuri trebuie să luăm astfel încât să îi asigurăm condiții prielnice de viață ursului în interiorul pădurii, să nu mai fie nevoit să mai iasă la marginea drumului sau să intre în curțile oamenilor. Împreună cu colegii din Ministerul de Interne, să dăm o hotărâre de guvern, astfel încât asemenea cazuri să nu se mai întâmple”, a declarat Costel Alexe la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul este nemulțumit de felul în care autoritățile locale au gestionat situația.

“Cred că este inuman să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te împiedica să intervii. Atribuția de intervenție ar fi trebuit să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV-ului. Prefectul județului [Harghita – n.r] ar fi trebuit, împreună cu toate autoritățile publice locale să ia măsurile necesare astfel încât acel urs să fie tranchilizat și recoltat de acolo. Nu avea nevoie de vreun ordin de ministru de la București”, a adăugat Costel Alexe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atribuția de intervenție ar fi trebuit să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV-ului. Prefectul județului [Harghita – n.r] ar fi trebuit, împreună cu toate autoritățile publice locale să ia măsurile necesare astfel încât acel urs să fie tranchilizat și recoltat de acolo. Nu avea nevoie de vreun ordin de ministru de la București”, a adăugat Costel Alexe.