Confidenţialitate

HARGHITA: Urs lovit de mașină, lăsat să agonizeze la marginea drumului | AUDIO

Un urs lovit de o mașină, sâmbătă seara, pe un drum de la marginea localității harghitene Praid spre Sovata, a fost lăsat să agonizeze fără ca autoritățile să intervină prompt pentru salvarea sa.

Animalul sălbatic avea 3 membre fracturate, fiind tranchilizat și eutanasiat în cele din urmă.

Cât timp a zăcut lângă carosabil, ursul a fost păzit de polițiști și jandarmi, după cum arată un clip video filmat de un martor.

Traficul a fost restricționat în zonă.

Noul ministru al Mediului a convocat, pentru luni dimineață, o întâlnire pe tema celor întâmplate.

“Am programat pentru luni dimineață, la ora 10.00, o întâlnire, cu toți cei implicați, de la reprezentații fondurilor de vânătoare, până la responsabilii din Ministerul Mediului, să vedem exact, o dată pentru totdeauna, care este efectivul de urși pe care îl are România și apoi ce măsuri trebuie să luăm astfel încât să îi asigurăm condiții prielnice de viață ursului în interiorul pădurii, să nu mai fie nevoit să mai iasă la marginea drumului sau să intre în curțile oamenilor. Împreună cu colegii din Ministerul de Interne, să dăm o hotărâre de guvern, astfel încât asemenea cazuri să nu se mai întâmple”, a declarat Costel Alexe la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul este nemulțumit de felul în care autoritățile locale au gestionat situația.

“Cred că este inuman să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te împiedica să intervii. Atribuția de intervenție ar fi trebuit să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV-ului. Prefectul județului [Harghita – n.r] ar fi trebuit, împreună cu toate autoritățile publice locale să ia măsurile necesare astfel încât acel urs să fie tranchilizat și recoltat de acolo. Nu avea nevoie de vreun ordin de ministru de la București”, a adăugat Costel Alexe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.