Confidenţialitate

SIBIU: Prima recoltare de plasmă hiperimună de la un pacient vindecat de COVID-19

Un tânăr de 33 de ani, infectat și noul coronavirus și vindecat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, este primul donator de plasmă umană hiperimună din județ.

Bărbatul, angajat al spitalului, a spus că a făcut acest gest „din dorința de a ajuta și pentru a da speranță persoanelor bolnave în lupta cu noul coronavirus”.

Potrivit testelor preliminare, bărbatul prezintă anticorpi și, ca urmare, a fost programat pentru recoltare.

După recoltare, conform protocoalelor, probele au fost trimise la Institutul National de Hematologie Transfuzională din București pentru a fi efectuată testarea în vederea identificării prezenței tuturor virusurilor transmisibile.

După testare, rezultatele probelor vor fi trimise la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu într-un termen de 5 zile, urmând ca apoi plasma să fie utilizată pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, aflați în stare gravă.

„Am avut primul pacient care a donat plasmă, prin procedura de plasmafereză. I-am recoltat probele preliminare și a ieșit totul în regulă, inclusiv anticorpii SARS-CoV-2 pe care îi are prezenți și care arată că este în proces de vindecare. După recoltare, repetăm analize pacientului și le trimitem la Institutul National de Hematologie Transfuzională, unde se face un test suplimentar, care nu se face la Sibiu. Abia apoi urmează transferul de plasmă”, a declarat Livia Mareș, biolog și purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a primit spre folosință gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), ca urmare a unui contract de sponsorizare.

Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu.