Confidenţialitate

Sezonul Nobel 2018, la final

Sezonul premiilor Nobel 2018 a ajuns, luni, la final.

În total, 331 de persoane şi organizaţii au fost nominalizate în acest an la prestigiosul premiu, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (860.000 de euro), care le va fi înmânat la Oslo, pe 10 decembrie.

Experţii americani William D. Nordhaus şi Paul M. Romer împart premiul Nobel pentru Economie al anului 2018. Reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Comitetul Nobel şi-a justificat alegerea prin contribuţia adusă de cei doi în domeniul creşterii economice sustenabile.

Ginecologul congolez Denis Mukwege şi activista irakiană Nadia Mourad împart, în 2018, Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul norvegian şi-a justiticat alegerea prin rolul crucial jucat de cei doi în lupta împotriva violenţelor şi crimelor sexuale. Denis Mukwege îngrijeşte victime în Republica Democratică Congo, iar Nadia Mourad provine din comunitatea yazidi  şi a fost scalvă sexuală a membrilor grupării teroriste Stat Islamic.

Expertul american James P. Allison şi cel japonez Tasuku Honjo au câştigat Premiul Nobel pentru Medicină din 2018 ”pentru descoperirea terapiei împotriva cancerului prin inhibarea răspunsului imun negativ”.

Cercetătoarea americană Frances H. Arnold şi o echipă formată din oamenii de ştiinţă George P. Smith (SUA) şi Gregory P. Winter (Marea Britanie) au fost desemnaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Chimie, fiind recompensaţi ”pentru o revoluţie bazată pe evoluţie”, după cum a anunţat miercuri Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.

3 cercetători au fost recompensaţi cu Nobelul pentru Fizică. Americanul Arthur Ashkin a fost ales pentru “pensetele optice şi aplicaţiile lor în domeniul sistemelor biologice”. În vârstă de 96 de ani, Ashkin a inventat penseta optică în 1986. Cercetătorii Gérard Mourou şi Donna Strickland au dezvoltat o metodă de a genera pulsuri optice ultrascurte şi de înaltă intensitate. Acordarea Nobelului pentru Literatură a fost amânată pentru 2019 din cauza unui scandal sexual care a zguduit comitetul ce alege laureatul acestei prestigioase distincţii.

Acordarea Nobelului pentru Literatură a fost amânată pentru 2019 din cauza unui scandal sexual care a zguduit comitetul ce alege laureatul acestei prestigioase distincţii.