Confidenţialitate

Nobel 2018: Doi americani, răsplătiţi pentru cercetări în domeniul creşterii economice sustenabile

Experţii americani William D. Nordhaus şi Paul M. Romer împart premiul Nobel pentru Economie al anului 2018.

Reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Comitetul Nobel şi-a justificat alegerea prin contribuţia adusă de cei doi în domeniul creşterii economice sustenabile.

William Nordhaus, profesor la Yale University, a fost premiat pentru o teză care demonstrează că cel mai eficient remediu împotriva problemelor cauzate de gazele cu efect de seră este o schemă globală de taxe pe emisii de carbon, impuse uniform tuturor ţărilor.

În schimb, lucrarea lui Paul Romer, de la Stern School of Business, a demonstrat cum acumularea de idei poate susţine creşterea economică sustenabilă pe termen lung, potrivit Comitetului Nobel.

Suma pe care o primeşte laureatul fiecărui premiu Nobel în 2018 este de 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro). Aceasta va fi împărţită dacă vor exista mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Sezonul premiilor Nobel a ajuns la final. În total, 331 de persoane şi organizaţii au fost nominalizate în acest an la prestigiosul premiu, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (860.000 de euro), care le va fi înmânat la Oslo, pe 10 decembrie.