Confidenţialitate

Sesizată de Sorin Grindeanu, CCR dezbate secretul votului la moțiunea de cenzură

Curtea Constituţională dezbate, astăzi, secretul votului în cazul unei moţiuni de cenzură. Cabinetul acestuia a fost demis, luna trecută, rămas fără sprijinul politic al PSD și ALDE.

Fostul premier Sorin Grindeanu a reclamat că unii parlamentari au votat moţiunea de cenzură cu bile la vedere, fapt care ar contravine prevederilor din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Documentul prevede explicit votul secret pentru moţiunile de cenzură.

În opinia fostului premier, căzut în digrația colegilor după un conflict personal cu liderul PSD, Liviu Dragnea, nerespectarea secretului la vot a creat un conflict de natură constituţională între puterile statului, prin efectele pe care adoptarea moţiunii le-a produs.

Sorin Grindeanu precizează în solicitarea trimisă Curții Constituționale că nu dorește, totuși, o eventuală anulare a debarcării cabinetului său.

În replică, Liviu Dragnea a susținut că ‘votul secret este o opţiune’ la care recurgi sau nu.

Conținutul moţiunii de cenzură prin care Puterea și-a destituit propriul guvern a fost adus în discuţie de opoziţie. Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins însă propunerea de constituire a unei comisii parlamentare care să ancheteze corectitudinea votului, solicitată de PNL, USR şi PMP.