Confidenţialitate

Serviciul salvamont Bran, desființat de la 1 aprilie

Situație fără precedent în zona Bran-Moeciu-Fundata. Zona montană, una dintre cele mai căutate de turiști, va rămâne fără Serviciul Salvamont. Decizia apartine Primăriilor Bran și Fundata care nu au mai dorit să finanțeze serviciul.
Cum decizia de a nu mai finanța serviciul aparține primăriilor Bran șl Fundata, reprezentanții Primăriei din Moeciu doresc să asigure acum singuri banii necesari pentru ca salvatorii montani sa continue să îi ajute pe turistii care au nevoie. Între timp, pentru ca vor sa salveze vieti in continuare, salvamontistii din Bran si-au creat o asociatie care a incheiat un contract de colaborare cu Primaria din Moeciu. Asociatia se va finanta din donatii.
Reprezentanții Salvamont din zona Bran-Moieciu-Fundata erau anuntați la începutul lunii martie că, începînd cu data de 1 aprilie, serviciul va fi desfiinţat din lipsă de fonduri. Serviciul, care se află în subordinea Regiei Locale a Pădurilor Bucegi-Piatra Craiului are cinci angajaţi, care acționează pe o rază de 200 km pătraţi de pădure din care fac parte 18 trasee omologate. Serviciul a fost finanţat pînă în prezent cu sume de 300.000 lei / an, peste jumatate dintre acestea provenind de la Primăria Bran, iar restul, din bugetele primăriilor Moieciu și Fundata.
Ultima actiune de salvare a avut loc in noaptea dintre 31 martie si 1 aprilie, cand doi adulti si un copil de un an jumatate au ramas blocati cu masina intr-o rapa din zona Fundatica. La cateva ore dupa actiune, salvamontistii primeau vizita celor de la primaria din Bran care au vrut sa inventarieze bunurile din cladirea salvamont, pentru a pregati evacuarea acestora. Actiunea nu a putut fi dusa la bun sfarsit, dar salvamontistii se asteapta ca acest lucru sa se intample in zilele urmatoare.