Sentința primită de Liviu Dragnea

Curtea Supremă a pronunțat o sentință definitivă de doi ani cu suspendare și o perioadă de încercare de patru ani împotriva liderului PSD Liviu Dragnea, considerând că la referendumul din 2012 acesta și-a folosit influența asupra membrilor acestui partid pentru a-i determina pe aceștia să încalce legile electorale.

În 2012 viitoarea alianță USL l-a suspendat din funcție pe președintele Traian Băsescu, dar pentru că acesta și-a sfătuit susținătorii să nu vină la vot, miza referendumului a fost de fapt validarea sa, adică perticiparea a 50% din electorat.

În ciuda eforturtilor depuse de membrii de partid ai PSD și PNL, referendumul nu a fost validat, dar, mai important, imediat după aceea DNA-ul a intrat pe fir, reușind să dovedească o serie de nereguli și abuzuri comise de membrii acestor partide în încercarea de a aduce câți mai mulți români la vot.

S-a folosit din plin urna mobilă, s-au falsificat semnături ale unor persoane plecate în străinătate, dar, cu toate acestea, în sarcina lui Liviu Dragnea nu s-a putut dovedi o instigare explicită la fraudă, ci mai mult o presiune pusă asupra membrilor de partid care au ajuns să comită fraude.

Cum toți cei trimiși în judecată și-au recuunoscut faptele și au colaborat cu Justiția, cu o singură excepție, a unui cetățean care mai avea o condamnare, toți au primit pedepse cu suspendare. La fel și liderul PSD Liviu Dragnea care risca până la cinci ani de închisoare, deși a recunoscut faptele și a dat declarații complete în fața judecătorilor, Dragnea nu s-a considerat niciodată vinovat și nu a considerat că ar fi înncălcat legea.

În primă instanță el a primit o pedeapsă de un an cu suspendare, iar în recurs pedeapsa i-a fost majorată la doi ani, dar a rămas tot cu suspendare.

După aflarea sentinței, Dragnea nu a considerat că o astfel de condamnare ar fi incompatibilă cu funcția de președinte al PSD.

Cum vi se pare sentinţa primită de Liviu Dragnea? V-a mulțumit, vi se pare corectă, vi se pare mare, vi se pare mică? Ar fi trebuit Dragnea achitat sau ar fi trebuit să primească o sentință cu executare?