Confidenţialitate

Sentință definitivă în dosarul Microsoft. Toți inculpații au primit pedepse cu executare

Completul de cinci judecători de la Instanța Supremă a dat sentința definitivă în dosarul Microsoft.

Toți inculpații au primit pedepse cu executare. În plus, instanța a dispus confiscarea de la aceştia a aproximativ 16 milioane de euro şi peste două milioane de dolari.

În plus, pedepsele sunt mai mari decât cele date de prima instanță.

Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, a primit cea mai mare pedeapsă dintre toți inculpații – 6 ani de închisoare cu executare. Toți cei patru inculpați vor fi încarcerați după ce vor fi emise mandatele de punere în executare.

Sentința Înaltei Curți

Gheorghe Ştefan (fost primar Piatra Neamț)– 6 ani de închisoare cu executare,

Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicațiilor)– 3 ani de închisoare cu executare,

Dorin Cocoş (om de afaceri)- 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare,

Nicolae Dumitru (om de afaceri)- 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

În plus, instanța a decis și confiscarea unor sume de bani de la inculpați.

De la Dorin Cocoș s-a dispus confiscarea sumei de 9 milioane de euro, de la Nicolae Dumitru –  2.050.000 de dolari și un milion de euro.

De la Gabriel Sandu vor fi confiscate 2,2 milioane de euro, iar de la Gheorghe Ștefan – 3,9 milioane de euro.

La ultimul cuvânt, Gabriel Sandu a declarat că a făcut denunțuri la Departamenul de Justiție al SUA, Dorin Cocoș și Gheoghe Ștefan le-au promis judecătorilor că nu vor mai încălca legea, iar Nicolae Dumitru a spus, plângând, că are doi copii.

Gabriel Sandu, în fața judecătorilor: “Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Inițial mi-a fost refuzată. Susțin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declarațiile. Eu recunosc tot în fața Înaltei Curți. Recunosc că am pretins și primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009.”

Dorin Cocoș: ”Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greșit. Așa să-mi ajute Dumnezeu.” Avocatul acestuia a cerut o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Ștefan: “Mă consider vinovat și merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins și nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aș fi cunoscut legile cum le știu acum nu aș fi fost în fața dumneavoastră.”

Nicolae Dumitru, în lacrimi în fața judecătorilor: “Regret profund pentru comiterea faptelor. Am doi băieți de 25 și 26 de ani”.

Procurorii susțin că Dorin Cocoș ar fi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru mai multe intervenții la Ministerul Comunicațiilor, astfel încât firmele susținute de Claudiu Florică să încheie contracte de licențiere Microsoft cu instituția condus la acea vreme de Gabriel Sandu.

Dorin Cocoș ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el și pentru Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu.