Confidenţialitate

Senatul a adoptat propunerea de modificare a Codului penal

Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal.

Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi “pentru”, 9 abţineri şi 28 “împotrivă” .

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Înaintea votului final pe proiectul de lege, senatorii au dat vot pe amendamentele din Codul penal.

Toate propunerile PNL şi USR au fost respinse.

Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze, marţi, plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceştia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul “Fără penali”.

Senatorii PNL, USR şi PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu a anunţat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.

Cseke Attila a anunţat că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România nu va susţine proiectul dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu.

UDMR a asigurat, însă, cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.

În cadrul dezbaterilor din plen, din partea iniţiatorilor a luat cuvântul senatorul PSD, Şerban Nicolae, afirmând că modificările la Codul penal adoptate reprezintă în mare proporţie propunerile CSM şi procesul de dezbatere a acestora a fost unul transparent

”Această propunere îndelung dezbătută, cu prezenţa CSM, Ministerului Public. Am întârziat foarte mult în a pune în acord legislaţia cu deciziile CCR. Propunerile care s-au făcut au fost cu bună-credinţă şi cu transparenţă. Nu s-au făcut fără dezbateri. Majoritatea amendamentelor provin de la CSM şi asociaţiile profesionale. Am văzut actuală formă şi sunt mulţumit de această formă. Eu cred că judecătorii nu au nico vină în faptul că Parlamentul a întârziat enorm cu aceste legi. Vă rog să reţineţi raportul adoptat de Comisie şi amendamentele admise. Vă rog să susţineţi proiectul de lege aşa cum a fost adoptat de Comisia specială”, a declarat, de la tribuna plenului senatorul PSD, Şerban Nicolae.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat, înaintea votului, că Uniunea nu va susţine proiectul dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu.