Confidenţialitate

Șeful statului și premierul, discursuri la începerea școlii. Iohannis: „Reforma nu mai poate fi amânată”. Ciucă: „Vom asigura șansa la educație pentru toți”

Reforma în educație nu mai poate fi amânată, spune președintele Klaus Iohannis la deschiderea oficială a noului an școlar. Niciun elev nu va fi lasăt în urmă, dă asigurări și premierul Nicolae Ciucă, în prima zi de școală.

Șeful statului afirmă că educația trebuie centrată pe profilul fiecărui elev. De aceea, începând cu acest an au fost introduse mai multe materii opționale în școli.

Președintele a mai spus că examenele pe care elevii le vor susține trebuie să se concentreze mai puțin pe note și mai mult pe cunoștințele acumulate.

„Educația trebuie centrată pe profilul elevilor și al studenților, de aceea actualizarea programelor școlare și a modului de predare nu mai poate fi amânată. Creșterea ponderii materiilor opționale reprezintă la rândul lor pași importanți în direcția corectă. În acest an școlar veți avea pentru prima dată o săptămână verde, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările pentru că în final contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis le-a făcut și promisiuni elevilor, aproape trei milioane la număr care încep noul an școlar. Anunță că  investiții „majore” pentru construirea de noi unități de învâțământ:

„În ultimele luni, în spațiul public a existat o firească și intensă dezbatere publică despre viitorul educației, dezbatere care mă aștept să continue în Parlament până când vom ajunge la o formă legislativă care să vă ajute pe fiecare dintre dumneavoastră să vă îndepliniți aspirațiile. Guvernul și-a asumat realizarea unui nou cadrul legislativ și investiții majore în creșe, grădinițe, școli, licee și universități.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Niciun elev nu va fi lasăt în urmă, dă asigurări premierul Nicolae Ciucă la deschiderea noului an școlar.

Luni, când aproape trei milioane de elevi se întorc în bănci, prim-ministrul promite că Guvernul va aloca fonduri pentru construirea de noi școli, dar și pentru reabilitarea unităților de învățământ deja existente:

„Pentru că știm cât de mare este potențialul generației voastre, venim cu soluții pentru a asigura fiecărui copil șansa la o educație de calitate. Știm că este nevoie de creșe, grădinițe, școli, licee și universități moderne. Alocăm resurse pentru construcția unor noi astfel de unități școlare sau pentru modernizarea și extinderea celor existente, pentru ca nici un elev nu fi lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului școlar și susținerii copiilor din mediile defavorizate .”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: REPORTAJ EUROPA FM: Elevi din Iași, nevoiți să învețe în cămine culturale sau să vină cu apă de acasă pentru că cea de la școală este contaminată | AUDIO

Foto: Shutterstock