Șeful statului convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema rezultatelor referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că așteaptă liderii partidelor parlamentare la consultări, pentru a decide cum se va pune în practică rezultatul de la referendumul din 26 mai.

Discuțiile ar uma să se desfășoare, săptămâna viitoare, marți și miercuri.

“Sunt foarte bucuros să anunţ că 6 milioane și jumătate de români au răspuns cu ‘Da’ la cele două întrebări [ale referendumului – n.r] . Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. (…) Am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a mai anunţat că nu va accepta propunerea de numire a social-democratului Titus Corlăţean în echipa guvernamentală.

“Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a spus Klaus Iohannis, precizând că îl consideră pe acesta “artizanul dezastrului de la alegerile din 2014”.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, marți, la Palatul Cotroceni nominalizările pentru ministerele fără titulari, anume Ana Birchall (Ministerul Justiției), Roxana Mânzatu (Ministerul Fondurilor Europene) și Titus Corlățean (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

În 2014, acesta din urmă a fost silit să demisioneze din cauza problemelor raportate în procesul de votare din diaspora la prezidențiale, fiind înlocuit cu Teodor Meleșcanu. Situația s-a repetat și la turul secund, câștigat de Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta.

Deficiențe organizatorice au existat, duminica trecută, la europarlamentare și la referendumul convocat de șeful statului pe teme de Justiție.
În multe orașe din țară și străinătate, alegătorii au așteptat la coadă. Cei care nu au apucat să voteze s-au revoltat.

Klaus Iohannis a cerut demisiile ministrului de Interne, Carmen Dan, și a celui de Externe, Teodor Meleșcanu. Ambii au respins apelul președintelui și au anunțat că au dispus anchete interne pentru a descoperi responsabiile pentru situația creată la urne.

“N-au decât să evalueze, să facă ce vor… Vina politică este clar la Guvern!”, a spus președintele.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS