Confidenţialitate

Șeful secției de Transplant Hepatic de la Fundeni, despre cazul medicului Dan Tesloianu de la Iași: „Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza sistemului medical subfinanțat în România” | VIDEO

Profesorul universitar Vlad Brașoveanu, șeful secției de Transplant Hepatic de la Fundeni a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Vlad Brașoveanu a vorbit despre cazul medicului Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași care a pus unor pacienți stimulatoare cardiace luate de la persoane decedate.

„Mi-e foarte greu să comentez. Nu știu detalii, dar tot ce vreau să vă spun este că toate aceste lucruri se întâmplă din cauza sistemului medical subfinanțat în România. Credeți-mă că acel medic – nu-l cunosc, nu am auzit de el – dar sunt convins că el voia să facă bine oamenilor. În rest, organele statului, organele abilitate, Colegiul Medicilor – în drum spre voi l-am auzit la Europa FM pe președintele medicilor pe țară, profesorul Coriu, care s-a pronunțat cumva că se va pronunța Colegiul Medicilor.

Mi-e greu să comentez, dar eu cred că medicii își fac treaba și o mare parte din medici își fac treaba cu pasiune, cu dăruire și sigur că există și uscături – nu există pădure fără uscături – trebuie să spune și lucrurile bune care se întâmplă nu numai… Sigur că este un caz care a captat atenția opiniei publice, dar trebuie văzut care este realitatea… Pentru că este foarte ușor să condamnăm un om care poate făcea bine, poate a greșit. Trebuie să fie judecat de Colegiul Medicilor, nu de noi…”, a spus profesorul universitar Vlad Brașoveanu la Europa FM.

Vlad Brașoveanu: Dacă aceste dispozitive erau, cred eu, în abundență, nu s-ar fi ajuns aici

Mădălina Dobrovolschi: Noi acum citim informații din anchetă și ceea ce m-a șocat pe mine, dacă este adevărat – eu acum doar citez niște lucruri care au fost vehiculate în presă și informații care au ajuns la presă de la autorități – că unii pacienți își puneau încrederea în actul medical…

Profesorul universitar Vlad Brașoveanu, șeful secției de Transplant Hepatic de la Fundeni: „Toți pacienții își pun încrederea în noi. Repet, sistemul cronic subfinanțat probabil că duce și la probleme de genul acesta. Dacă aceste dispozitive erau, cred eu, în abundență, nu s-ar fi ajuns aici”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cazul medicului de la Iași

Cazul doctorului Dan Tesloianu este cunoscut încă de anul trecut, inclusiv la nivelul Ministerului Sănătății. Între timp, medicul ieșean, cercetat pentru implantarea de stimulatoare cardiace provenite de la cadavre, a fost arestat pentru 30 de zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La mai bine de 72 de ore de la reținerea medicului Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, cercetat pentru replantarea de stimulatoare cardiace, prelevate anterior de la cadavre, apare și prima reacție din partea Colegiului Medicilor Iași. În reacție, nu se vorbește însă de nicio anchetă demarată în paralel cu cea efectuată de organele de urmărire penală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: Dacă justiția consideră că un medic nu mai are dreptul de a profesa, trecem la suspendare

O cercetare disciplinară poate dura și câțiva ani de zile – recunoaște și președintele Colegiului Medicilor România – medicul Daniel Coriu în emisunea Deșteptarea de la Europa FM.

„Această anchetă are două etape. Prima etapă se realizează în Comisia Teritorială și dacă o parte este nemulțumită de concluzie va face apel la Comisia Superioară de Disciplină care este la CMR, la noi. Prima fază durează 2-3 ani, 4 ani, iar a doua fază durează la fel, 1-2 ani – este vorba despre ani”, a spus Daniel Coriu.

„Este foarte mult pentru că o anchetă înseamnă probe. Chestia asta în justiție… nu se poate finaliza un proces foarte rapid. Noi am făcut o propunere parlamentară anul trecut în februarie prin care să reușim să grăbim acest proces”, a mai spus Daniel Coriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă justiția consideră că nu mai are acest drept, noi de îndată trecem la suspendare. Aici este decizia justiției”, a spus Daniel Coriu la Europa FM.

„Acolo intră ancheta de disciplină. Eu, ca președinte de colegiu, nu pot să intervin direct și să spun că ridicăm un drept de liberă practică. Aceasta este decizia anchetei realizate în Comisia de Disciplină”, a adăugat Daniel Coriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Președintele Colegiului Medicilor din România explică de ce durează ani de zile o cercetare disciplinară | AUDIO