Confidenţialitate

Președintele Colegiului Medicilor din România explică de ce durează ani de zile o cercetare disciplinară | AUDIO

Arestarea preventivă a cardiologului Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare folosite, a redeschis dezbaterea cu privire la felul în care astfel de cazuri sunt cercetate de Colegiul Medicilor. În nenumărate cazuri, pacienții au acuzat că anchetele împotriva medicilor acuzați de diverse ilegalități sunt tergiversate cu anii.

O cercetare disciplinară poate dura și câțiva ani de zile – recunoaște și președintele Colegiului Medicilor România – medicul Daniel Coriu în emisunea Deșteptarea de la Europa FM.

Daniel Coriu spune că a cerut Parlamentului schimbarea legii pentru a grăbi anchetele

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Această anchetă are două etape. Prima etapă se realizează în Comisia Teritorială și dacă o parte este nemulțumită de concluzie va face apel la Comisia Superioară de Disciplină care este la CMR, la noi. Prima fază durează 2-3 ani, 4 ani, iar a doua fază durează la fel, 1-2 ani – este vorba despre ani”, a spus Daniel Coriu.

„Este foarte mult pentru că o anchetă înseamnă probe. Chestia asta în justiție… nu se poate finaliza un proces foarte rapid. Noi am făcut o propunere parlamentară anul trecut în februarie prin care să reușim să grăbim acest proces”, a mai spus Daniel Coriu.

Daniel Coriu: Dacă justiția consideră că un medic nu mai are dreptul de a profesa, trecem la suspendare

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Colegiului Medicilor mai spune că dreptul unui medic de a profesa poate fi ridicat doar dacă este găsit vinovat de justiție cu privire la comiterea unor ilegalități, cum ar fi luarea de mită sau malpraxisul.

Daniel Coriu: „Dacă justiția consideră că nu mai are acest drept, noi de îndată trecem la suspendare. Aici este decizia justiției”.

Vlad Petreanu: Dar dumneavoastră, în calitate de organism profesional, nu puteți să le retrageți dreptul de liberă practică?

Daniel Coriu: „Acolo intră ancheta de disciplină. Eu, ca președinte de colegiu, nu pot să intervin direct și să spun că ridicăm un drept de liberă practică. Aceasta este decizia anchetei realizate în Comisia de Disciplină”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Medicul cardiolog Dan Tesloianu din Iași și medicul Eduard Belu din Brașov, cercetați pentru că ar fi montat pacienților stenturi prelevate de la persoane decedate | AUDIO