Confidenţialitate

În faţa CSM, şefa DNA respinge acuzaţiile din propunerea de revocare

La această oră, la sediul CSM, procurorul șef al DNA răspunde acuzațiilor formulate de ministrul Justiției care a cerut revocarea sa.

Laura Codruța Kovesi spune că acuzațiile lui Tudorel Toader nu se bazează pe probe și că ministrul Justiţiei a preluat, în motivarea cererii de revocare a sa din funcţie, anumite informaţii care circulau în spaţiul public cu privire la presupuse criterii de prioritizare a dosarelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției i-a adus 20 de critici procurorului șef al DNA. Una dintre ele se referă la refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare speciale care a anchetat organizarea alegerilor prezidențiale din 2009.

Cât privește opiniile exprimate de unii magistrați cu privire la cele mai controversate schimbări din Justiție, un membru al CSM l-a întrebat pe ministrul Justiției dacă mai au voie să spună ce cred despre chestiuni ce țin de profesia lor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, în cadrul şedinţei CSM în care se discută cererea de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că decizia este previzibilă, însă el a venit din respect pentru instituţie.

“Dincolo de ceea ce veţi decide astăzi, nu vreau să fiu rău să spun că rezultatul este previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru instituţie, din respect faţă de dumneavoastră. Nu ştiam că se transmite, dar este bine, ca să ştie cine vrea să ştie adevărul. Pentru mine, decizia este previzibilă, dar nu este o problemă. O să ne întâlnim în Consiliul de Management Strategic săptămâna viitoare. Trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Nu poţi să-i spus unuia: am uitat de Microsoft (dosarul, n.r.). Cum să uiţi de Microsoft? Păi, trebuie să îl visezi şi noaptea. Sute de milioane de euro şi inculpaţi care trebuie decapaţi şi am uitat de ei şi s-a prescris. Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Spuneam în raport, lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Luând în considerare şi cunoscând lucrurile bune, datoria mea este să scot la suprafaţă aceste lucruri, să le spunem public, să determinăm modificarea legii în sensul bun, să determinăm interpretarea şi aplicarea legii în sensul bun”, le-a spus Tudorel Toader membrilor Secţiei pentru procurori din CSM.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.