Confidenţialitate

Şefa DNA, despre confiscări: Treaba noastră este să identificăm bunuri și să le sechestrăm

Invitată în emisiunea DRUM CU PRIORITATE, la Europa FM, şefa Direcţiei Anticorupţie a abordat problema confiscărilor. Laura Codruța Kovesi a explicat că instituția pe care o conduce nu este responsabilă de confiscările propriu-zise, sarcină care îi revine Ministerului de Finanțe.

“Noi, ca procurori, nu avem nicio atribuție legat de confiscări efectiv. Treaba noastră este să identificăm bunuri și să le sechestrăm. Mai departe, după ce judecătorii, prin hotărâri, decid confiscarea acestor bunuri, este treaba Ministerului de Finanțe și a altor insituții. Anul trecut noi am instituit sechestre de peste 667 milioane de euro. Am recuperat doar 200 milioane de euro, pentru că nu toate procesele sunt judecate în același an. Sunt procese care se judecă în 2-3 ani. Dar din cele 200 milioane de euro, decise de instanță, trebuie întrebat Ministerul de Finanțe cât la sută din cele 200 de milioane a reușit să confiște efectiv.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Laura Koveși a spus că DNA a reușit în premieră să facă confiscări în străinătate.

“Am indisponibilizat imobile în sudul Franței, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Deci cel puțin noi ca procurori, încercăm în toate anchetele noastre, să identificăm cât mai multe bunuri și să le indisponibilizăm. Problemele apar atunci când, prin hotărâre judecătorească, se decide confiscarea acestor bunuri, și celelalte instituții nu știm în ce procent reușesc să confiște aceste bunuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.