Confidenţialitate

Ședință de Guvern: se discută măsurile de debirocratizare

Membrii Executivului se întrunesc vineri într-o şedinţă dedicată analizei implementării măsurilor de debirocratizare, aceasta fiind cea de-a doua reuniune a Cabinetului din această săptămână.

”Ședința de Guvern de vineri, 16 septembrie va avea ca subiect stadiul aplicării măsurilor de simplificare a relației dintre cetățeni și administrația publică, instituite prin OUG nr 41/2006 și prin Memorandumul cu tema ‘Măsuri de simplificare și de coordonare a procedurilor administrative din administrația publică centrală de specialitate’, adoptate în data de 28 iunie”, informează Palatul Victoria într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, vor fi discutate măsurile implementate, măsurile în curs de implementare și vor fi luate decizii privind următoarele etape necesare.

OUG 41 din 2016 prevede măsuri de debirocratizare a instituţiilor, printre care eliminarea copiilor legalizate după documente, obligaţia să se primească copii şi în format electronic, plata online a amenzilor şi taxelor de timbru.

De asemenea, Executivul a modificat şi legea privind cazierul judiciar astfel încât autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, să obţină certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate.

Guvernul a mai decis că părinţii vor putea să-şi declare copilul nou-născut în 30 de zile, şi nu în 15 ca până acum, iar persoanele fără identitate vor obţine CNP şi certificat de naştere mai repede.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat la începutul lunii iulie că Guvernul îşi propune adoptarea în toamnă a unui nou pachet de măsuri de debirocratizare care să vizeze în mod special mediul economic.