Confidenţialitate

Breșă de securitate cibernetică la Camera Deputaților: Au fost furate date importante. Reacția USR. LIVE UPDATE | AUDIO

O breşă de securitate cibernetică a avut loc la Camera Deputaţilor. Au fost furate date importante, recunoaște Secretariatul General al Camerei Deputaților. O plângere va fi depusă la DIICOT.

UPDATE 18:19. Reacția DIICOT: „Sunt efectuate cercetări in rem”

„La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.

În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, transmite DIICOT.

UPDATE 16:51. Ministrul Digitalizării: „Nu vorbim despre persoane care au rămas fără date”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, la sediul PSD, face declarații în contextul breșei de securitate cibernetice de la Camera Deputaților. „Nu vorbim despre persoane care au rămas fără date. Încă nu se știe total conținutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaților. În urma anchetei se va stabili clar”, a spus Bogdan Gruia-Ivan.

Citește integral despre reacția ministrului Digitalizării din România aici: Ministrul Digitalizării, reacție în contextul breșei de securitate de la Camera Deputaților: „Încă nu se știe total conținutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaților” | VIDEO

UPDATE 16:44. Reacția USR la breșa de securitate: „Între timp, țări precum Franța şi UK alocă sute de milioane pentru a face față atacurilor cibernetice. Țări care înțeleg pericolele anului 2024”

„Site-ul Camerei Deputaților a fost spart. Mii de documente cu date personale sunt în mâinile hackerilor. DNSC investighează cazul.

La dezbaterea de buget pentru anul 2023 am depus, alături de Bogdan Rodeanu, un amendament să fie alocați suplimentar 40 de milioane de lei fix la DNSC pentru securitatea cibernetică. PSD şi PNL au respins acel amendament. ,,Sunt destui bani alocați pentru securitatea cibernetică”. Vom vedea azi dacă DNSC are toate resursele necesare.

Între timp, țări precum Franța şi UK alocă sute de milioane pentru a face față atacurilor cibernetice. Țări care înțeleg pericolele anului 2024”, scrie Diana Buzoianu într-o postare pe Facebook.

UPDATE 15:53. Reacția lui Mihai Rotariu: DNSC colaborează în acest moment cu alte autorități cu competențe în domeniul securității cibernetice la investigarea incidentului

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor și colaborează în acest moment cu alte autorități cu competențe în domeniul securității cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigație care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii”, a transmis DNSC.

Știre inițială

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre datele furate de hackeri s-ar fi numărat şi documente ale premierului Marcel Ciolacu.

Până în acest moment, nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor, spune Secretariatul General al forului legislativ.

Majoritatea sunt însă date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice, ca urmare a unei solicitări pe Legea privind liberul acces la date de interes public, a mai precizat instituția.

Sursa foto: Facebook / Parlamentul României – Camera Deputaților

Citește și: ÎmprEUnă în Europa. 41 de miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internet până în 2025. Acțiunile UE pentru securitate cibernetică | AUDIO