Confidenţialitate

Secretul fumului de la Vatican, dezvăluit

Dacă fumul este alb înseamnă că Biserica Catolică are un nou papă. Dacă fumul are culoarea neagră, atunci cardinalii nu au ajuns încă la un consens.

Așa s-a întâmplat și aseară. Prima rundă de vot din cadrul conclavului s-a încheiat fără rezultat. De astăzi înainte, sunt programate câte 4 runde de votare.

Persoanele care s-au ocupat de instalarea sistemului de distrugere a buletinelor de vot în Capela Sixtină susțin că sunt folosite cartuşe fumigene.

În capelă sunt instalate două sobe: una pentru arderea buletinelor de vot, iar în cealaltă sunt introduse produse chimice pentru producerea fumului.

Cele două dispozitive sunt legate într-un circuit comun cu evacuare desupra acoperişului Capelei.

Alegerea unuia dintre cei doi produși se face cu ajutorul unui panou de control electronic. Substanța respectivă este introdusă în sobă în acelaşi timp cu buletinele de votare, care sunt distruse de foc.

După mai multe episoade în care un fum gri, mai mult sau mai puţin închis sau deschis ca nuanţă, a indus în eroare credincioşii, Vaticanul a introdus, în 2005, acest nou sistem considerat drept cel mai fiabil.

Totuşi, la alegerea Papei Benedict al 16-lea, pe 19 aprilie 2005, mecanismul nu era prea bine pus la punct, fumul care a ieşit fiind gri.

Acest mod, considerat un pic arhaic, de informare a lumii că Biserica Catolică are un nou şef este, în continuare, primul semnal către lumea exterioară, deşi, uneori, sunt trase şi clopotele Bazilicii Sfântul Petru, însă cu o uşoară întârziere faţă de fum.