Secretarul general al ONU, contra Statelor Unite ale Americii

Statele Unite are intentia sa se angajeaze într-o operaţiune militară în Siria fără avizul prealabil al ONU

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon avertizeaza : o acţiune de ‘pedepsire’ ar putea agrava conflictul în Siria.

Diplomatul a subliniat că orice acţiune militară trebuie să treacă prin filtrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, acolo unde insa exista un ‘blocaj’ între occidentali şi Rusia pe tema interventiei impotriva regimului de la Damasc.

Secretarul general ONU a declarat că trebuie luat în considerare impactul pe care îl va avea o acţiune punitivă asupra eforturilor de împiedicare a altor băi de sânge şi de soluţionare politică a conflictului.

De aceea, Ban Ki Moon a cerut membrilor Consiliului ONU să gasească un răspuns potrivit în situatia în care acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice se vor dovedi adevărate.

Pozitia este contrara intentiei Statelor Unite de a se angaja într-o operaţiune militară în Siria fără avizul prealabil al ONU. Secretarul insista ca orice acţiune viitoare, bazata pe probele culese de raportori, trebuie să fie examinată de Consiliul de Securitate . Conform cartei Naţiunilor Unite, utilizarea forţei este legală doar dacă este vorba de apararea unui stat membru sau când Consiliul de securitate a aprobat o astfel de acţiune’ militară.

Probele adunate la locul masacrului din 21 august de la periferia Damascului ‘vor ajunge astazi in laborator’ , pentru analize.