Confidenţialitate

Secretarul general al NATO vine mâine în România/ Jens Stoltenberg participă la ceremonia de la Deveselu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine mâine la București.
Șeful Alianței Nord Atlantice se va întâlni la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, iar la ora 9.40, cei doi lideri vor face declarații de presă.
În același timp, tot mâine, sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu devine funcțional.
La baza americană din județul Olt, care va deveni bază NATO, au avut în ultimele luni mai multe teste, iar mâine autoritățile române și americane vor participa la o ceremonie.
Vor participa atât Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și lideri americani de rang înalt cât și premierul Dacian Cioloș și ministrul Apărării, Mihnea Motoc.
Astfel, se va anunța certificarea capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.
Din acest moment, bateriile de rachete instalate aici pot intercepta alte rachete care pot ataca România sau alte state aliate.
Este vorba despre baterii de interceptori SM-3 Block, rachete care pot distruge în aer rachete balistice.
Primul acord pentru instalarea scutului antirachetă a fost semnat în 2011, iar de atunci, în acest proiect americanii au investit peste jumătate de miliard de dolari.
Ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a explicat anul trecut, în ce constă contribuția României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Finalizarea lucrărilor din România reprezintă doar o etapă a scutului antirachetă amplasat în Europa.
Turcia și Polonia sunt alte țări în care sunt instalate facilități ale scutului american antirachetă.
Moscova a declarat de nenumărate ori că este foarte îngrijorată de sistemul antirachetă american din România şi Polonia şi a avertizat din nou că va lua toate măsurile necesare pentru a-l contracara.
România și Statele Unite au răspuns de fiecare dată, că sistemul este unul defensiv și nu permite instalarea de focoase nucleare.
Sursa infografic: Hotnews