Confidenţialitate

Geoană, înainte de Consiliul NATO-Rusia: Urmează o săptămână foarte, foarte importantă!

Se anunță o săptămână crucială pentru relațiile dintre Rusia și Occident.

Luni, înalți reprezentanți ai Rusiei și ai SUA discută, la Geneva, despre tensiunile în creștere dintre cele două părți, după ce, la finalul anului trecut, Federația a trimis la granița cu Ucraina noi forțe militare, iar țara vecină se teme că va fi invadată.

Apoi, miercuri, la Bruxelles, pentru prima dată în ultimii trei ani, Federația și Alianța Nord Atlantică vor relua discuțiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care sunt punctele de plecare în discuțiile de miercuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nu este o negociere. Nu este un for de negociere, este un for de dialog. Intrăm în aceste discuții cu Federația Rusă cu dorința de a crea un climat detensionat. Facem încă o dată un apel la Federația Rusă să își retragă forțele militare din jurul granițelor Ucrainei, iar discuțiile pe care le vom antama nu vor avea consecințe cu privire la viitorul Ucrainei sau viitorul Europei fără implicarea Ucrainei sau a aliaților europeni. De aceea, secretarul general Jens Stoltenberg a convocat pentru luni dimineață Comisia NATO-Ucraina, iar ministerul de externe ucrainean va fi prezent la sediul NATO”, a declarat secretarul general al Alianței.

Secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, spune la Europa FM că NATO nu acceptă poziția de forță avansată de Rusia în ceea ce privește libertatea unui stat european de a adera la o coaliție sau alta. Dar deocamdată, adaugă oficialul NATO în interviul acordat Europa FM, nu există consens la nivelul aliaților în privința aderării țării vecine, iar aceasta este o condiție esențială.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, nu există un consens în NATO, dar asta nu înseamnă că NATO va abdica de la principiul (care nu este doar al NATO sau al UE, este un principiu la care și Federația Rusă, URSS la vremea respectivă, a achiesat) și anume că, în Europa, țările pot să își aleagă sistemul de alianțe”, a explicat Mircea Geoană în interviul acordat Europa FM.

După ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, NATO a decis să trimită în Europa de Est trupe occidentale. România a insistat și încă insistă ca Aliații să trimită la noi și mai multe trupe.

Rusia cere acum, NATO, să-și reducă prezența și activitatea militară în estul Alianței.

Mircea Geoană spune că repoziționarea NATO este doar un minim răspuns la ce face Rusia în regiune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recent, președintele Statelor Unite dar și alți lideri din cadrul NATO au amenințat Rusia că în cazul escaladării conflictului de la granița Federației cu Ucraina, Moscova ar putea fi sancționată extrem de dur.

Secretarul general adjunct al NATO spune că deși nu Alianța este cea care impune eventuale sancțiuni, subiectul va fi abordat în cadrul discuțiilor din zilele următoare.

Mircea  Geoană susține  că se pregătesc „consecințe severe“ împotriva Federației Ruse, mult mai severe decât cele care au urmat anexării ilegale a Crimeei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Este, în mod evident, în curs de pregătire. Ceea ce putem să spunem public, deocamdată, este că ele vor fi cu consecințe foarte severe. Ceea ce au fost, ca sancțiuni economice, după ocuparea ilegală a Crimeei, în 2014, sunt sancțiuni mult mai puțin capabile să afecteze economia și interesele Federației Ruse decât cele pe care le avem în vedere în acest moment”.

Mai jos, puteți asculta interviul integral acordat Europa FM de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, înainte de Consiliul NATO Rusia care va avea loc miercuri, la Bruxelles.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.