Secretarul de stat Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului Centenar, și-a dat demisia din Guvern

Coordonatorul Departamentului CENTENAR, secretarul de stat Daniel Șandru și-a dat demisia din Guvern, după ce a fost adoptată ordonanța de modificare a codurilor penale.

Daniel Șandru l-a acuzat pe premierul Sorin Grindeanu că, prin aprobarea ordonanței, a transformat serviciul public într-unul dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală.

“Menționez faptul că recurg la acest gest de onoare întrucât, din poziția pe care o dețineți, ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală, prin adoptarea de către Guvernul României a OUG privind modificarea Codurilor Penale, ceea ce contravine flagrant principiilor în care cred, fidele democrației și statului de drept”, se arată în demisia lui Daniel Șandru.

El a condus Departamentul CENTENAR în perioada 9 august 2016 – 1 februarie 2017. Mai exact, Daniel Șandru coordona toate evenimentele care urmau să aibă loc în 2018, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

“Sper ca ziua de 1 Decembrie 2018, momentul aniversării Centenarului marii Uniri, să vă ofere, dle Prim-ministru, un prilej de reflecție asupra răului pe care l-ați produs acestei țări și care va fi consemnat ca atare în istoria României”, a adăugat Daniel Șandru în scrisoarea de demisie.

 

Într-o declarație pentru Europa FM, Daniel Șandru a spus că ”aniversarea Marii Uniri în 2018 nu se poate petrece cu o democrație suspendată”.

”Am considerat că ceea ce s-a întâmplat ieri seară în ședința de Guvern contravine în mod flagrant principiilor în care cred și care sunt fidele democrației și statului de drept. Sigur, proictele de aniversare a Centenarului de care ne ocupam noi ar putea să pară că nu are legătură cu ceea ce se întâmplă, însă, dimpotrivă, cred că aniversarea Marii Uniri în 2018 nu se poate petrece cu o democrație suspendată, o Românie aflată în afara valorilor europene și, mai grav, o Românie în care valorile statului de drept au încetat să mai existe”, a declarat Daniel Șandru.

Acesta a vorbit și despre atmosfera din Guvern, la o zi după adoptarea ordonanței.

”Astăzi a fost ultima mea zi de lucru. Ce am putut observa a fost că angajații de la Guvern au fost rugați să plece acasă cu mult mai devreme, undeva în jur de 14.30. Era sesizabil un aer de tensiune atât cât l-am putut observa în momentul în care am venit dimineață la birou”, a mai spus Daniel Șandru.

Tot miercuri au anunțat că vor înceta colaborarea cu Guvernul și bursierii programului GovITHub.

Întrebat dacă și alți angajați ar trebui să recurgă la un astfel de gest, Daniel Șandru a spus: ”Cred că e un gest de normalitate, dacă e să ne raportăm la ceea ce ne dorim pentru România noastră și a copiilor noștri – o Românie europeană, care își respectă valorile și care nu deschide porți largi celor care au condamnări penale”

Alături de Daniel Șandru au mai demisionat și directorul de cabinet, Cosmin Popa, precum și consilierii Cătălina Gabriela Bulborea și Ruxandra Ivan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS