Confidenţialitate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății: În 12 luni, echipa de la Minister a resuscitat la propriu 3 proiecte de centre de mari arși | VIDEO

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății – Alexandru Rogobete – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „În momentul de față sunt multe proiecte care sunt în desfășurare, multe proiecte resuscitate”, spune Alexandru Rogobete la Europa FM. Dacă vorbim despre fondurile europene care vin către sistemul de sănătate din România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 69 de unități sanitare la nivel național au primit aprobare de finanțare în februarie 2023, iar la „7 luni – 8 luni de la semnarea contractului aproape jumătate din aceste proiecte se închid cu succes”, a spus Alexandru Rogobete. În ceea ce privește centrele pentru arși, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat la Europa FM că în 12 luni au fost resuscitate proiectele de contrucție a trei centre de arși în București, Timișoara și Târgu Mureș.

Cum stau românii cu sănătatea?

„Lucrurile în Sănătate nu prea stau, ci sunt în mișcare. În momentul de față sunt multe proiecte care sunt în desfășurare, multe proiecte resuscitate, găsite în Ministerul Sănătății și resuscitate care acum sunt pe o pantă ascendentă. Este adevărat că ritmul anumitor proiecte nu este cel care ni l-am fi dorit neapărat – unele se mișcă mai greu, altele mai ușor – însă cu siguranță lucrurile nu stau”, a spus Alexandru Rogobete, secretarul stat în Ministerul Sănătății.

Cum trăiți atunci când vedeți că un spital este inaugurat?

„Am avut această experiență, am fost cu domnul profesor Rafila, cu domnul ministru în vizită la un spital orășenesc în jurul Brașovului care arată excepțional și știu că atunci când am intrat în spital am spus de multe ori WOW. Ce curat e, ce frumos e… După care mi-am dat seama că am ajuns să mă bucur și să mă mir de normalitate”, a spus secretarul stat în Ministerul Sănătății.

Câți dintre medici mai simt emoția și câți dintre medici mai pot să mai aibă deschiderea și comunicare autentică cu pacientul?

„Dezvoltarea sistemului de sănătate este un proces. Evident. Nu se poate face peste noapte, nu se poate printr-o lege sau printr-un ordin de ministru sau printr-un singur proiect. Este un proces care are mai multe componente: zona de infrastructură – iar acum trăim un moment istoric din punctul acesta de vedere ținând cont de toate fondurile europene; o zonă de reformă legislativă administrativă care să debirocratizeze foarte mult. Să digitalizeze, de ce nu, anumite zone.

Și sigur că rămâne o zonă extrem de importantă, cea mai importantă, resursa umană: prin resursă umană nu înțelegem doar deficit de resursă umană, ci și acel concept de change management empatic cu pacientul, cu aparținătorii și așa mai departe”, a spus Alexandru Rogobete, secretarul stat în Ministerul Sănătății.

Sistemul de Sănătate și fondurile din PNRR

„Eu cred că procesul de schimbare la față a sistemului de sănătate a început. Odată cu acest PNRR. S-a discutat atât de mult despre acest program, despre acești bani încât PNRR-ul acesta a devedenit o formă extraordinar de importantă, fără de care nu se poate – așa s-a transmis opiniei publice. Și în mare măsură este adevărat, pentru că vorbim – în sănătate, cel puțin – pentru prima dată de la Revoluție despre o sumă importantă de bani, de peste 2,4 miliarde de euro dedicați exclusiv Sănătății. Nu am avut așa ceva până acum”, a spus Alexandru Rogobete.

Noi în februarie am aprobat finanțare pentru 69 de astfel de proiecte, practic 69 de unități sanitare la nivel național. S-a finanțat dezvoltarea, extinderea și dotarea cu echipamente performante a ambulatoriului de specialitate. Iar la 7 luni – 8 luni de la semnarea contractului aproape jumătate din aceste proiecte se închid cu succes. Lucrurile deja s-au întâmplat”, a mai spus Alexandru Rogobete.

Fondurile de la Banca Mondială pentru centrele de mari arși

O parte din banii care provin de la Banca Mondială sunt direcționate către centrele de arși.

Mădălina Dobrovolschi: Ieri s-au întâlnit 8 ani de la tragedia colectiv și s-a vorbit atât de mult în anii aceștia despre centrele de arși, dar nu s-au făcut.

Alexandru Rogobete: „Este grav. Aceste proiecte au fost pornite în 2016 spre final. În decembrie 2021, când domnul ministru a preluat mandatul a găsit aceste proiecte blocate complet”.

Mădălina Dobrovolschi: De ce s-a promis și nu s-a făcut? Când necesitatea este atât de mare…

Alexandru Rogobete: „Eu am învățat de la maestrul meu că nu avem timp de trecut și să ne ar fi bine să ne canalizăm energia pe viitor și exact acest lucru l-am făcut la Ministerul Sănătății cu echipa pe care domnul ministru a format-o, care în 12 luni a resuscitat la propriu aceste trei proiecte – vorbim despre construcția a trei centre de mari arși. Nu pot să vă spun de ce nu au fost făcute în atât de mulți ani: 

  • Pot să vă spun că la Timișoara spitalul se vede, construcția a început în iunie și în doar 6 luni se vede.
  • La Grigore Alexandrescu acum câteva săptămâni a început construcția.
  • Și la Târgu Mureș urmează semnarea contractului în perioada următoare până la finalul lunii noiembrie. Deci se va vedea și acesta în primăvara anului viitor”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Al doilea pacient din lume cu transplant de inimă de porc a murit la 6 săptămâni de la intervenție | AUDIO