Confidenţialitate

Seceta din zona mediteraneană va mai continua încă 3 luni, anunță Serviciului de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene

Zonele de la Marea Mediterană vor fi afectate de secetă încă 3 luni, avertizează Serviciului de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene. În acest moment, proape jumătate din teritoriile Uniunii sunt afectate de lipsa apei în sol.

În vestul zonei mediteraneene, încă va fi mai cald și mai uscat decât în mod normal, până cu o lună înaintea venirii iernii.

Unele părţi din Spania şi Portugalia vor  fi afectate de secetă.

Serviciul de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene a ajuns la concluzia că aceste condiții meteo excepționale, nemaintâlnite din anii ’50, au afectat major agricultura din centrul şi sudul Portugaliei, toată Spania, sudul Franţei, centrul Italiei, sudul Germaniei, precum şi o zonă întinsă care acoperă Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova.

Culturile de porumb se așteaptă să aibă la final, un randament mai mic cu  16% la nivelul Uniunii, cele de floarea soarelui cu 5,5% și cele de soia, cu aproape 10 % mai mic.

Citește și: Cum se simte seceta în Daia, Giurgiu: „S-a furat tot. Totul e în paragină” | AUDIO