Confidenţialitate

Cum se simte seceta în Daia, Giurgiu: „S-a furat tot. Totul e în paragină” | AUDIO

Potrivit Ministerului Agriculturii, ultimele date arată că suprafaţa afectată de secetă, era, până astăzi – luni, 8 august 2022 – de aproape 250.000 de hectare. În creștere cu aproape 20.000 de hectare, față de situația de la sfârșitul săptămânii trecute. Culturile de grâu și secară au fost cele mai afectate. Potrivit Ministerului, lipsa ploilor se resimte cel mai acut în 30 de județe, printre care Alba, Botoșani, Vrancea, dar și Giurgiu, unde s-a oprit Liliana Nicolae, și a stat de vorbă cu câțiva localnici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum sunt afectați localnicii din Daia de secetă

„Cum să ne afecteze seceta? Ne afectează pentru că nu avem nimic în grădină”, spune un localnic.

Comuna Daia este la doar 10 kilometri de orașul Giurgiu, reședința de județ. Domnul Radu Crețu, stă la poartă, împreună cu un prieten.

„Nu avem o roșie, nu avem un ardei, nu avem nimic. Sunt afectate… zici că ai pus fierul de călcat pe ele, așa de arse sunt toate”, a spus un locuitor din Daia.

Localnică din Daia: „Era o producție de nota 10. Când mă duceam la irigat era plăcerea mea”

Alături, soția domnului Crețu, Mariuța, își amintește de vremurile când lucra la IAS-ul din comună, chiar la irigații.

„Eu am muncit și am irigat foarte mulți ani, foarte mulți. Și era o producție de nota 10. Și soia și lucernă și porumb. Când mă duceam la irigat era plăcerea mea. Zi de zi vedeam cum crește planta aia”, a spus Mariuța.

Comuna nu mai are sistem de irigații: „S-a furat tot”. Nici rețea de apă potabilă

„Totul este în paragină”, spune un locuitor. „Decât canalul și stațiile mai sunt”, a mai sus acesta. „Nu mai sunt îngrijite, s-a furat tot”, a adăugat.

Dar comuna Daia nu are nici măcar rețea de apă apotabilă.

„Nu avem apă în Daia pentru că a fost un primar foarte… A dat că e făcută… că a făcut tot sistemul de adus apă curentă, dar nu e nimic adevărat”, a spus un localnic.

La Daia, apa vine din puțuri sau se cumpără de la magazin

Dar și acolo se resimt efectele secetei.

Numai prețurile ne afectează. Dacă noi importăm totul și nu mai producem la noi, automat că sunt prețurile care sunt”, spune un localnic.

„Cu sistemul de irigat, România nu va muri de foame”, spune o femeie din Daia.

Sursa foto: Europa FM / Liliana Nicolae

Citește și: Daea, despre programul „De trei ori subvenția”. Cum funcționează și ce trebuie să facă fermierul român | VIDEO