Confidenţialitate

Seceta face ca rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare să fie în scădere. Apele Române, apel la folosirea rațională a resurselor

Rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare ale Administrației Naționale „Apele Române” este în scădere, dar suficientă deocamdată pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat.

Instituția face în continuare apel la responsabilitate în folosirea raţională a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora.

Peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat cu apă potabilă. Sunt vizate județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad. 

În județul Brașov, de exemplu, în 4 localități furizarea apei se face cu program, din cauza secetei accentuate. Raționalizarea va fi impusă până la îmbunătățirea situației în zonă.

Fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova, unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

De altfel, toată Europa se confruntă cu una dintre cele mai secetoase veri din istorie. Rezerva de apă tot scade. De la începutul acestei luni coeficientul de umplere din lacurile de acumulare din România s-a redus de la 82 la puțin peste 70%.

Debitele Dunării și ale râurilor sunt în scădere așa că este afectată și producția de energie electrică.

Toate acestea vin într-un context economic și geopolitic complicat în care prețul energiei e în creștere din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Miercuri, căldura se menține sufocantă în jumătatea de sud a țării. Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru Oltenia și Muntenia, unde – mai ales după-amiaza – se vor înregistra temperaturi de 37…40 de grade.

Alături de București, vizate sunt județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași și Brăila.

În aceste zone, din cauza caniculei, sunt impuse restricţii de circulaţie între orele 12. 00 și 20.00 pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7 tone și jumătate pe sectoarele de drum naţional.

Fac excepţie anumite transporturi, cum ar fi cele de persoane şi produse perisabile.

Citește și: Un primar din Gorj spune că i-ar împușca pe sătenii care folosesc apa pentru a-și uda „cu nesimțire” culturile agricole și gazonul | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru