Confidenţialitate

Sebastian Ghiță, trimis în judecată în absență într-un nou dosar | AUDIO

Fostul deputat Sebastian Ghiță, care a fugit din țară acum șase ani și a primit azil politic în Serbia, a fost trimis în judecată, în absență, într-un nou dosar. El este acuzat că primit 29 de milioane de lei pentru a interveni ca o anume firmă din domeniul IT să câștige mai multe contracte cu statul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii DNA îl acuză pe Sebastian Ghiță de mai multe infracțiuni de trafic de influență și de instigare la fals în înscrisuri în dosarul „Taxă pentru obținerea de contracte IT”. Între 2006 și 2015, statul a cumpărat programe informatice de la mai multe firme IT, inclusiv de la unele controlate de Sebastian Ghiță.

Dacă o companie dorea să câștige o licitație pentru furnizarea de servicii IT trebuia să-i achite un comision fostului parlamentar care promitea că va interveni la cei care aveau putere de decizie în privința acordării contractelor.

Pentru încasarea comisionului se încheia un contract fictiv între firmele controlate de Ghiță și cele care câștigau contractele cu statul. Astfel, din 2010 și până în 2014, în conturile firmelor paravan au intrat peste 29 de milioane de lei. Din cauza influenței și controlului deținute de Ghiță, precizează DNA, domeniul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant.

Presupusele intervenţii ale lui Sebastian Ghiță ar fi vizat proiecte din domeniul sănătății precum Cardul Național de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Registrul de Cadastru, precum și alte domenii cum ar fi cadastrul, Casa de pensii sau Agenția de ocupare a forței de muncă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Percheziții la sediul ANPC. Mai mulți șefi de birou și directori ar fi luat mită de la producători și retaileri mari