Se pregătește o nouă taxă pentru focșăneni

La Focșani, proiectul care stabilește taxele și impozitele locale pentru anul viitor a stârnit controverse încă din prima zi în care a fost lansat în dezbatere publică.

Asta pentru că Primăria vrea ca de la 1 ianuarie să instituie o nouă taxă, taxa de habitat, pe care ar urma să o plătească toți focșănenii indiferent de virsta : 6 lei pe luna pentru persoanele fizice.

Persoanele juridice, în schimb, indiferent că e vorba de firme, asociații, fundații, liber profesioniști sau instituții publice, ar urma să plătească lunar cîte 10 lei pentru fiecare angajat.

Asta înseamnă că toți salariații ar plăti, practic, această taxă de două ori, odată acasă, iar a doua oară la serviciu.

La fel ca şi impozitul pentru locuinţe şi maşini, taxa de habitat ar urma să se plătească în două rate egale, până la 31 martie si 30 septembrie, cu aplicarea de penalizări și majorări în caz de întîrziere.

Conform proiectului, plata se va face în baza unei declarații pe care fiecare persoană trebuie să o depună la primărie, iar nedepunerea se sancționează cu amendă de la 70 la 269 de lei.

Un calcul simplu arată că o familie de 3 persoane care locuiește într-un apartament de bloc în Focșani ar urma să plătească în contul taxei de habitat mai mult decât impozitul pe locuință.

Primarul Cristi Misăilă sustine că banii strinsi ar urma să fie folosiți pentru curăţenia pe drumurile şi locurile publice, pentru întreţinerea sistemului de iluminat public, precum şi pentru deszăpezire.

Proiectul se află în dezbatere publică pînă pe 5 decembrie și va fi supus aprobării în Consiliul Local în ședința de luna viitoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS