Confidenţialitate

Se amână, din nou, expunerea Cumințeniei Pământului

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României la sfârşitul lunii august, după ce directorul instituţiei anunţase că amenajarea sălii ”Constantin Brâncuşi” va fi finalizată până la 30 iunie.

”Lucrarea va fi expusă la finalul lunii august din cauza întârzierii procedurii de realizare a designului sălii”, a declarat directorul MNAR, Călin Stegerean, pentru News.ro.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie 2016, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

Sala ”Constantin Brâncuşi” se află de mai multe luni închisă publicului. ”Sala în care sunt expuse mai multe opere ale lui Constantin Brâncuşi a intrat, din momentul în care ministerul ne-a spus că această lucrare se va întoarce la muzeul nostru, într-un proces de reconsiderare”, a declarat Călin Stegerean.

”Cuminţenia Pământului” face obiectul unui contract de împrumut pe care Muzeul Naţional de Artă al României l-a semnat cu proprietarii, pe o durată de un an. Acest contract a fost încheiat la finalul lunii ianuarie 2017.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.