Confidenţialitate

Scutul de la Deveselu devine operaţional

Gândite să apere Europa şi Statele Unite de eventuale atacuri dinspre Orient, instalaţiile scutului american antirachetă de la Deveselu devin, de astăzi, operative.

Inaugurarea Aegis Ashore Missile Defense System este programată înainte de prânz.

La ceremonie, vor fi prezenţi premierul, ministrul Apărării, adjunctul omologului său american şi secretarului general al Organizaţiei Nord-Atlantice. Momentul este unul istoric pentru România, care capătă proiecţie prin acest scut defensiv, ale cărui costuri au fost estimate la un miliard de dolari.

Turcia și Polonia sunt alte două țări implicate în proiectul de apărare antirachetă, pe care Rusia – în ciuda repetatelor asigurări primite – îl consideră o ameninţare la adresa propriei securităţi. Moscova a avertizat, din nou, că va lua toate măsurile necesare pentru a-l contracara.

Prin vocea lui Daniel Ioniţă, secretar de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Externelor, România susţine că nu caută confruntarea, ci este dispusă să coopereze cu Rusia, atât timp cât aceasta respectă normele internaţionale.

Kremlinul s-a arătat iritat de manevrele desfăşurate – începând de ieri – în Georgia, fostă republică sovietică, la care participă militari americani şi britanici. Regimul de la Tbilisi speră ca ţara să fie primită, într-un viitor apropiat, în structurile NATO.