Confidenţialitate

Scurtmetrajul românesc Potemkiniștii va avea premiera mondială la Cannes | VIDEO

Scris și regizat de Radu Jude, scurtmetrajul “Potemkiniștii” va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pe 25 mai, în prezența echipei.

Producția românească va debuta în programul Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă a prestigiosului festival, la Théâtre Croisette.

Alte două proiecții sunt programate pe 26 mai, la Cinéma Olympia și la Cinéma Alexandre III.

Cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes se desfășoară în perioada 17 – 28 mai.

Scurtmetrajul va rula în cinematografele din România din 1 iulie, în cadrul proiectului “Almanah Cinema. Șase filme scurte”.

“Potemkinștii” pornește de la gestul de sfidare la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe Crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România.

În 2021, un sculptor încearcă să facă o lucrare inspirată de acest eveniment.

“Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema, descrisă de criticul de film Andrei Gorzo ca “o schiță de Caragiale încrucișată cu un video-eseu de Mark Rappaport”.

Alexandru Dabija și Cristina Drăghici interpretează rolurile principale.

Producătorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producător executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuțiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul și mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftărache, costumele, de Cireșica Cuciuc, coafura și machiajul, de Bianca Boeroiu.

“Potemkiniștii” este o producție microFILM, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

FOTO: microFILM