Confidenţialitate

Scurtcircuit la spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara. Zeci de copii evacuați

O nouă tragedie era să se producă a într-un spital din România.

Un scurtcircuit s-a produs la o stație de tratare a aerului a topit mai multe cabluri și a inundat cu fum 2 secții ale Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara.

42 de copii au fost evacuați împreună cu mamele lor. Din fericire, de data aceasta, nu au existat victime.

Primele echipaje intervenție au ajuns la Spitalul de Copii din Timișoara puțin înainte de ora 01.00, azi noapte, și asta după ce senzorii de fum din unitatea sanitară au declanșat alarma. Imediat a fost activat planul roșu și 20 de salvatori militari, dar și 10 autospeciale de stingere a incediului au fost trimise la fața locului. Lor li s-au alăturat și 10 ambulanțe, printre care și două de transport victime multiple. Un fum gros și înecăcios a inundat 2 dintre etajele clădirii Pediatriei. Imediat asistentele și infirmierele au început să evacueze copii.

”Nu știu că ne-au trezit din somn și am plecat speriați fără acte. Nu știm nimica, suntem disperați. Nu știm încotro să o luăm”.
”Afară, am luat copilul și am fugit că ne-am speriat tare. A început să plângă. Noi am crezut că suntem în siguranță. Era fum? Da, da, se simțea foarte tare fumul”, povestesc mamele.

Mulți dintre cei mici au fost luați în brațe de mamele lor, înfășurați doar într-o păturică și scoși în stradă. Unii dintre copii au fost preluați imediat de ambulanțe și transferați la Maternitatea Bega. Alții au fost duși într-o altă clădire a Spitalului ”Louis Țurcanu”, în secția de Chirurgie.

Doi dintre copilași, bolnavi de Covid 19, au fost transferați la Spitalul ”Victor Babeș”.

Pompierii au instalat un ventilator de mare putere pentru a evacua fumul din clădire. Apoi, au început verificările pentru a determina sursa incendiului.

Slt. Elena Megherea, de la ISU Banat, al județului Timiș: ”Existau degajări mari de fum la nivelul etajelor 1 și 2 ale spitalului. Din spital au fost evacuate 83 de persoane, dintre care 42 de copii și 41 de aparținători”.

Conducerea spitalului spune că de vină ar fi un dispozitiv de la o stație de tratare a aerului.

Dr. Ovidiu Adam, manager Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu”: ”Instalația are în jur de 10 ani. Stația de tratare a aerului. Și nu instalația de curent a spitalului a ars, ci firele și, probabil, mâine o să stabileasc cauza exactă a incendiului. E posibil să fie chiar o defecțiune a stației de tratare a aerului”.

Pompierii urmează să stabilească acum cauza producerii scurtcircuitului.