Confidenţialitate

Scumpirea carburanților în România. Mihai Nicuț: „Sunt undeva la 20 de bani pe litru în aceste scumpiri consecutive, adunate în mai puțin de două săptămâni” | AUDIO

Carburanții se scumpesc ușor și des. O nouă creștere de preț a fost înregistrată astăzi la pompă – a cincea majorare în ultima vreme. Un litru de motorină standard a ajuns în medie la 7 lei și 28 de bani, iar benzina se menține ușor sub pragul de 7 lei.

Mihai Nicuț, redactor șef la Economica.net: „Avem o ușoară depreciere a leului în raport cu dolarul american”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În total, sunt undeva la 20 de bani pe litru în aceste scumpiri consecutive, adunate în mai puțin de două săptămâni. Aceste scumpiri urmăresc, într-adevăr, cotațiile internaționale. Avem un preț la petrol în creștere, dar petrolul este destul de fluctuant – azi crește, mâine scade. Am avut azi o creștere după ce a fost o scădere de vineri când vineri iar se scumpise petrolul.

Dar avem cotațiile la carburanți și m-am uitat cel puțin în ultimele două săptămâni, avem un plus undeva la 33-34 de dolari pe tonă. Avem o ușoară depreciere a leului în raport cu dolarul american, iar materiile prime energetice și combustibilii, de fapt, se calculează în dolari și cam acesta este efectul”, a explicat Mihai Nicuț, redactor șef la Economica.net.

Majorările de acum vin și după creșterea de la 1 ianuarie a accizei pentru carburanți

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aceste scumpiri au anulat, practic, ieftinirile operate de companii după scumpirea aceea mare cu acciza de la 1 ianuarie și ne putem aștepta ca acest trend de modificare în pași mici a prețurilor la carburanți să mai continue dacă se menține această politică de a capta foarte rapid cotațiile internaționale în prețul la pompă”, a mai explicat Mihai Nicuț.

O nouă creștere pentru acciza la combustibili va fi operată la 1 iulie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: FMI, vizită de 4 zile în România. Ministrul Economiei: „Ceea ce a spus premierul Ciolacu este că în 2024 nu vor crește taxe și impozite”/„De aceste lucruri vor trebui să țină cont toți partenerii noștri de dialog” | AUDIO