Confidenţialitate

Școlile postliceale românești sunt subiectul unei anchete jurnalistice din Suedia

Televiziunea publică din statul scandinav a publicat un material prin care arată că în sistemul medical suedez s-au angajat asistenți medicali români, absolvenți de postliceale, care deși au diplome obținute perfect legal, nu au participat la cursurile obligatorii.

“Sunt asistente false – cu diplome și licențe autentice” așa încep jurnaliștii suedezi. Din ce în ce mai mulți absolvenți de postliceală din România se înrolează în sistemul medical din Suedia anual. Ancheta televiziunii publice din regatul scandinav și-a propus să descopere dacă diplomele lor sunt autentice.

Echipa de jurnaliști suedezi s-a deplasat la Târgu Mureș , la una dintre școlile postliceale.” Am rămas puţin şocaţi. Nu ne aşteptam ca diplomele să fie autentice” a declarat jurnalista Jazz Munteanu pentru Hotnews.ro.

Investigația a continuat: Jurnaliştii suedezi au vorbit cu cinci dintre asistenţii medicali care au obţinut diplome în România, care au recunoscut că în realitate nu au mers la nicio oră de curs.

Sub protecția anonimatului, un asistent a mărturisit că el a venit în România doar pentru examenul final.  În doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, el locuia în Suedia, lucra ca șofer de camioane și studia limba.

Potrivit directivelor europene, un asistent medical trebuie să acumuleze 4600 de ore de studiu teoretic și practic înainte de a intra în profesie.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea recunoște că sistemul din România nu pregătește corespunzător:

Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor din România spune că  şcoala  trebuie închisă dacă se dovedeşte că este adevărtat. Ministerul Educaţiei trimis deja corpul de control la şcoala postliceală din Târgu Mureş.

X