Confidenţialitate

Şcoala începe cu probleme vechi: WC-uri în curte, lipsa autorizaţiilor şi a profesorilor calificaţi

Potrivit ministerului Educației Naționale, 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020. Cursurile vor fi predate în acest an şcolar de un număr total de 215.289 de cadre didactice, în 6.293 de unități de învățământ cu personalitate juridică și 11.171 structuri arondate, potrivit Ministerului Educației Naționale.

Durata noului an școlar este 35 săptămâni de cursuri, structurate în două semestre, respectiv semestrul I, între 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019, și semestrul al II-lea, între 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020, urmând ca pe 29 mai 2020 să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie 2020, încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

– vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
– vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
– vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021).

Ministerul a mai anunțat că manualele școlare pentru clasele I-VI, respectiv clasele VIII-XII, care au fost retipărite, au ajuns deja în județe și în unitățile de învățământ, astfel încât în prima zi de școală să fie puse la dispoziția elevilor.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a îndemnat toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020, nemulțumiți fiind de ordinul de ministru prin care elevii cu medii sub 5 la Evaluare sunt obligați să meargă la şcoli profesionale și i-a încurajat pe aceștia să poarte banderole negre pe brațe.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor precizează că ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, “contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului”, este motivul principal de protest în curtea școlii.

Luni, 9 septembrie, peste 10.000 de polițiști vor fi în misiune, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara, pentru un început în siguranță al noului an școlar.

Şcoala din casa învăţătorului

De mai bine de 6 ani elevii din localitatea Cănicea, comuna Domasnea, din Caraş-Severin, fac cursuri in casa invatatorul din sat.

Desi in localitate exista o cladire nou construita pentru scoala, imobilul nu a fost inca receptionat si nu poate fi folosit intrucat primaria nu a achitat valoarea lucrarilor. Iar intre autoritatile locale si constructor exista un process pe rol – transmite corespondentul Europa FM, Dan Turcu .

Cel care le-a pus la dispozitie elevilor propria casa este dascalul din sat, in varsta de 62 ani. De altfel nu este primul an cand elevii din satul carasan invata in locuinta invatatorului.

Elevii fac cursuri in casa dascalului din 2013. Si asta in conditiile in care in sat exista o scoala noua care insa nu poate fi folosit intrucat constructorul nu a primit toti banii si se judeca cu primaria.

Invatatorul din satul Cănicea spune ca a acceptat sa isi puna parterul locuintei la dispozitie din dragoste pentru copii si meserie.

In sat, nu mai exista scoalaf din 2003 si pana cand invatatorul nu a recurs la acesta solutie, cursurile s-au facut pe unde s-a putut,imobile nelocuite si abandonate.

Pentru ca ii folosesc camerele din casa pentru cursurile elevilor, autoritatile locale ii platesc invatatorului 400 de lei pe luna.

In judetul Caras-Severin functioneaza 129 de unitati de invatamant in aprioape 400 de cladiri.

27 de scoli nu au autorizatie sanitara, 7 dintre ele pentru ca au toaleta in curte. Alte 32 nu au autorizatie de Securitate la incendiu.

Şcoala în Moldova

Scoli fara aturizatie de functionare, cu toalete in fundul curtii dar si scoli care nu se vor deschide la primul sunet de clopotel- transmite corespondenta Europa FM, Silvia Craus.

Asa incep noul an elevii din doua judete ale Moldovei. Iasi si Vaslui.

In Iasi 40 de scoli nu au primit avizul sanitar iar in Vaslui doar 150 din 700 de unitati de invatamant au wc-ul in incita cladirii.

Mai mult chiar, disputele dintre administratiile locale si firmele care se ocupa de reabilitarea scolilor condamna la naveta sute de elevi.