Schimbări pentru români de la 1 iulie. Salariul minim crește, iar gazele se scumpesc

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie cu 75 de lei, ajungând la 1.050 lei, ceea ce înseamnă că aproape 1,4 milioane de români vor primi salarii mai mari începând de miercuri.

Aceasta este a doua creștere pe anul 2015. Prima a avut loc la 1 ianuarie, când salariul minim pe economie a crescut de la 900 la 975 de lei brut pe lună.

Tot de la 1 iulie crește și punctul de amendă la 105 lei. Cea mai mică amendă va fi de 210 lei și se va aplica, de exemplu, unui șofer care face o depășire neregulamentară, trece pe galben, nu folosește centura de siguranță ori vorbește la telefonul mobil.

Amenda maximă va fi de 2100 de lei, echivalentul a 20 de puncte amendă. Potrivit codului rutier, primesc astfel de amenzi, șoferii care au inspecția tehnică periodică expirată sau conduc autoturisme fără anvelope de iarnă, în sezonul rece.

Gazele naturale se vor scumpi și ele de la 1 iulie. Guvernul si Comisia Europeană au stabilit un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, iar de luna viitoare, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS