Confidenţialitate

Guvernul si Comisia Europeană au stabilit un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici

Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, vor avea loc majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

De luna viitoare, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh.

Anul viitor, prețul va ajunge la 66 lei/MWh, apoi la 72 lei/MWh lei în 2017 pentru ca în 2018 prețul pe megawatt/ora sa fie de 78 lei.

După cum se știe, guvernanții s-au angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energiei electrice.

Pentru companii, piaţa de gaze a fost liberalizată la 1 ianuarie 2014, iar în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

La începutul anului, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească preţul gazelor pentru populaţie şi centrale de energie termică. Întrucât au existat neînțelegeri legate de tarif ( 62 lei au propus creditorii, 58 guvernul), nu a mai fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie la acordul cu FMI.