Confidenţialitate

Schema de plafonare a energiei „produce foarte multe găuri în bugetul statului”, spune profesorul de economie Cristian Păun | AUDIO

Cristian Păun a spus marți, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, că bugetul României pe anul 2022 înregistra un deficit important chiar înaintea declanșării crizei energetice care afectează deja întreagă Europă.

Vă reamintim, schema de plaforare pentru sprijinul populației a fost extinsă până în martie 2023.

„Este foarte costisitoare iar bugetul României, înainte de toată această criză, a plecat la drum în 2022 cu deficit excesiv. Am văzut deja bâlbâielile în materie de ordonanțe de urgență, e clar că nu au bani pentru toți, nu pot compensa la toți acest preț al energiei. O să vedeți că în final această schemă va înceta să existe pentru că produce foarte multe găuri în bugetul statului. Este nesustenabil și pentru că, de fapt, această diferență pe care statul o plătește direct companiilor de electricitate nu pleacă în investiții spre energie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În perioada următoare guvernul trebuie să identifice consumatorii vulnerabili, cărora să le ofere ajutoare consistente, mai afirmă Cristian Păun:

„Asta trebuie să facă de fapt guvernul în perioada următoare, noi avem o lege a consumatorului vulnerabil, să aplice legea respectivă și să ofere ajutoare consistente celor care se află în această situație de vulnerabilitate și cam atât, nu să extinzi această schemă pentru că e clar că resursele sunt limitate. N-ai ce să faci, asta este realitatea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Palatul Parlamentului consumă energie cât „un orășel”. Senatul vrea să monteze panouri fotovoltaice pe aproape 10.000 de metri pătrați | AUDIO