Scaunul pe care a stat J.K. Rowling când a scris primele două volume din ”Harry Potter”, vândut cu 394.000 de dolari – VIDEO

Un modest scaun din lemn, utilizat de romanciera britanică J.K. Rowling pentru a scrie primele două volume din ”Harry Potter”, a fost vândut cu 394.000 de dolari la o licitaţie organizată, miercură seară, la New York, scrie europe1.fr.

În timpul licitaţiei preliminare pe internet, acest scaun, fabricat în 1930, pe al cărui spătar cunoscuta romaniceră a scris cu vopsea mesajul ”Am scris/Harry Potter/în timp ce am stat/pe acest scaun”, ajunsese deja la suma de 150.000 de dolari.

După licitaţia propriu-zisă, la care au participat 13 persoane prin telefon, scaunul a fost achiziţionat cu 320.000 de dolari (394.000 de dolari cu taxe incluse).

J.K. Rowling, atunci când nu scria în cafenele, statea pe acel scaun în timp ce scria primele două dintre cele şapte volume ale francizei literare ”Harry Potter””Harry Potter şi Piatra Filozofală”, publicat în Marea Britanie în 1997, şi ”Harry Potter şi Camera Secretelor”, publicat în 1998.

Potrivit casei de licitaţii Heritage Auctions, organizatoarea licitaţiei, scriitoarea britanică a donat acel scaun, în 2002, la o licitaţie organizată în beneficiul unei asociaţii care militează împotriva violenţelor comise asupra copiilor.

Cu acea ocazie, romanciera britanică a scris câteva mesaje cu vopsea roşie, aurie şi verde, pe spătarul şi mânerele scaunului. Pe mânere, ea a scris mesajul ”Puteţi să/ Nu mă consideraţi drăguţă/Dar nu judecaţi/Doar după ceea ce vedeţi”. Pe spătar se află atât semnătura scriitoarei, cât şi mesajul ”Am scris/Harry Potter/în timp ce am stat/pe acest scaun”.

Scaunul a făcut parte dintr-un lot de patru scaune desperecheate, care i-au fost donate scriitoarei, în 1995, pentru mobilarea apartamentului ei cu chirie subvenţionată, atunci când romanciera era mamă şi părinte unic şi locuia în oraşul scoţian Edinburgh.

Scaunul, vândut pentru a doua oară la licitaţie în 2009, contra sumei de 29.117 de dolari, este însoţit şi de un certificat semnat de J.K. Rowling, care îi certifică provenienţa. Certificatul, scris înainte de prima licitaţie din 2002, conţine următorul text: ”Partea nostalgică din mine e puţin tristă să mă despart de el, dar nu şi spatele meu”.

J.K. Rowling este una dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume, care a devenit celebră cu romanele din seria ”Harry Potter”. Această franciză literară include şapte volume, care au fost traduse în 67 de limbi şi s-au vândut în peste 400 de milioane de copii. Cărţile din această serie au stat la baza realizării a opt lungmetraje, care au generat încasări de peste 5 miliarde de dolari pe plan mondial.

Sursă: News.ro