Scandalul interceptarilor se extinde

Statele Unite ar fi monitorizat convorbiri și în Spania.

Scandalul interceptărilor telefonice se extinde: Statele Unite au spionat peste 60 de milioane de convorbiri telefonice în Spania.

Informațiile au fost publicate în cotidianul ‘El Mundo’.

Drept urmare, ambasadorul Statelor Unite la Madrid a fost convocat la sediul Ministerului de Externe.

Noile dezvăluiri apar după ce Franța și Germania au cerut explicații președintelui Barack Obama tot din cauza monitorizării a milioane de convorbiri în cele două state.

Agenţia americană pentru Securitate Naţională a spionat peste 60 de milioane de apeluri telefonice în Spania în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013. Cotidianul El Mundo a prezentat un document ce i-ar aparține fostului consultant al Agenției Naționale de Securitate, Edward Snowden în care apar aceste date.

Peste 3 milioane și jumătate de apeluri au fost monitorizate numai într-o singură zi, pe 11 decembrie anul trecut.

Potrivit ziarului, conţinutul apelurilor nu ar fi fost înregistrat, ci numai numărul de serie al telefoanelor, locul în care se aflau, numărul de telefon de pe cartelele SIM utilizate şi durata apelurilor.

De activitatea spionajului american au fost vizați 35 de lideri din întreaga lume.

Convorbirile Angelei Merkel au fost monitorizate aproximativ 10 ani. Barack Obama i-a spus cancelarului german că nu știa de aceste operațiuni. Acum, Agenția Națională de Securitate anunță că a oprit interceptarea comunicațiilor în această vară, după ce Casa Albă a aflat acest lucru dintr-un raport intern.