Confidenţialitate

Scandalul dezinfectanților: SRI susține că a trimis 100 de informări în ultimii 5 ani

SRI a trimis beneficiarilor legali numai în ultimii 5 ani aproximativ  100 de informări privind fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.

Informația este furnizată de SRI redacției noastre în urma unei solicitări făcute săptămâna trecută.

Într-un comunicat trimis Europa FM, SRI precizează că a valorificat și transmis informări, potrivit legii, despre vulnerabilitățile și disfuncționalitățile sistemului public de sănătate.

,,În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la problema infecțiilor nosocomiale și la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară,, susține Serviciul Român de Informații.

Instituția nu a răspuns la întrebările noastre privind activitatea Hexi Pharma și nici nu pomenește numele vreunei companii care funcționează în România.

Printre beneficiarii informărilor SRI s-au aflat președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României.

Ultimii 6 miniștri ai Sănătății au fost informați de SRI cu privire la licitațiile trucate din spitale –  dezvăluie și Gazeta Sporturilor, însă contactați, aceștia fie au spus că nu-și amintesc, fie nu au comentat.

Jurnaliștii GSP au reușit să ia legatura cu unul dintre informatorii Serviciului Român de Informații, care le-a explicat timp de 8 ani ofițerilor cum se face diluarea dezinfectanților folosiți în spitale.

Potrivit explicațiilor oferite de un alt medic de la spitalul ”Sf Pantelimon”, din pricina dezinfectanților slabi, bacteriile se pot înmulți și pot căpăta imunitate – pe care o vor transmite generațiilor următoare de bacterii.

Practic, noi am vaccinat bacteriile, afirmă medicul, citat în ancheta Gazetei Sporturilor.

Răspunsul SRI pentru Europa FM

”Urmare a solicitării dumneavoastră din data de 05.05.2016, vă comunicăm următoarele:

Dreptul la sănătate este un drept constituțional. SRI acționează, alături de celelalte instituții partenere din Sistemul Național de Apărare, Securitate și Ordine Publică, pentru a apăra Constituția României în integralitatea ei.

SRI a valorificat și transmis informări, potrivit legii, despre vulnerabilitățile și disfuncționalitățile sistemului public de sănătate.

În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la problema infecțiilor nosocomiale și la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară.

Numai în ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări privind fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.”