Confidenţialitate

Scandalul datelor personale înstrăinate: Mark Zuckerberg admite greşelile Facebook şi invocă un abuz de încredere

În primele comentarii publice făcute după implicarea platformei de socializare Facebook în scandalul datelor personale înstrăinate, fondatorul Mark Zuckerberg a recunoscut greşelile companiei sale, relatează Agerpres.

Firma de consultanţă Cambridge Analytica, cu sediul în Regatul Unit, este acuzată că a utilizat datele personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le utiliza în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Cambridge Analyitica a folosit, se pare, aplicaţia “thisisyourdigitallife” dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

“A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook”, a scris Mark Zuckerberg într-o postare online. “Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi cei care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta!”, a adăugat el.

Fondatorul şi principalul acţionar al Facebook a anunţat planuri de auditare a aplicaţiilor suspecte, restrângerea accesului dezvoltatorilor la date şi introducerea unui instrument pentru utilizatori, care să le permită să afle ce aplicaţii au acces la datele lor şi să revoce cu uşurinţă permisiunile de acces.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook a recunoscut intr-un interviu pentru CNN că reţeaua sa a greşit şi a abuzat de încrederea utilizatorilor.

Îmi pare foarte rău, pentru ce s-a întâmplat, a declarat acesta.

Facebook a aflat încă din 2015 că Alexandr Kogan a pus datele obţinute de aplicaţia sa la dispoziţia Cambridge Analytics.

Reţeaua socială a cerut ambelor părţi să şteargă toate datele obţinute fără autorizaţie şi să confirme ştergerea, ceea ce Mark Zuckerberg susţine că s-a întâmplat.

Fondatorul Facenook susţine că a aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute, din presă, că este posibil să nu fi fost şterse informaţiile respective.

“Sunt hotărât să fac tot ceea ce este nevoie pentru a proteja comunitatea noastră”, a menţionat Mark Zuckerberg.

Cambridge Analytica şi-a suspendat directorul executiv, suspectat că a apelat la “practici murdare” pentru a-i ajuta pe politicieni.

Într-un material înregistrat pe ascuns şi difuzat luni de postul de televiziune britanic Channel 4, Alexander Nix apare lăudându-se despre capacitatea sa de a influenţa alegeri folosind mită, înscenări şi trafic de influenţă, în faţa unui reporter care s-a prezentat drept un om de afaceri din Sri Lanka. În înregistrare, el lasă să se înţeleagă că firma pe care o conducea (în acel moment) poate planta informaţii false online, poate angaja subcontractori discreţi pentru diferite acţiuni şi poate înfiinţa rapid instituţii şi site-uri false pentru a deturna date.

De asemenea, Alexander Nix a comentat că o soluţie ar fi şi “trimiterea unor fete la domiciliul unui anume candidat”, precizând că tinerele din Ucraina “sunt foarte frumoase” şi potrivite pentru acest tip de acţiune.

Comentariile sale “nu reprezintă valorile sau modul de acţiune al firmei, iar suspendarea sa reflectă seriozitatea cu care tratăm această problemă”, conform unui comunicat al Consiliului de Administraţie al Cambridge Analytica.

Tot acest scandal s-a produs în contextul în care Facebook se confruntă deja cu probleme legate de scăderea numărului de utilizatori, cel puţin în SUA. Facebook a pierdut 2,8 milioane de utilizatori cu vârsta mai mică de 25 de ani anul trecut şi, conform experţilor de la eMarketer, va pierde încă 2 milioane de utilizatori americani în cursul acestui an.

Scandalul Cambridge Analytica va mări probabil numărul celor care vor renunţa la contul de Facebook în contextul în care reţeaua de socializare este percepută din ce în ce mai mult ca o platformă vulnerabilă la manipulări ale grupurilor politice, ale unor guverne străine etc.