Scandal la Gaudeamus, după ce Voiculescu și Năstase și-au lansat cărți

Lansările unor cărți semnate de Adrian Năstase și Dan Voiculescu, care au avut loc în această după-amiază, la Târgul de Carte Gaudeamus, au provocat demisia unui director de editură din Asociaţia Editorilor din România și închiderea unui stand. Gesturile au fost în semn de protest pentru că organizatorii târgului au permis lansările controversaților oameni politici.

De-asemenea, un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu, a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre „valori inversate” şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică.

Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt „satrapii ţării ăsteia”, oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară.

Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, a menționat în cererea sa de demisie din Asociaţia Editorilor din România, că motivul  este unul care ţine de moralitate. Ea a explicat, la Europa FM, în emsiunea Drum cu prioritate, că a făcut acest gest ca ”o delimitare clară între valori și bulversarea valorilor”.

”Un târg de carte e o sărbătoare a cărții. Și am simțit că prin acest lucru ni se ia această sărbătoare. Și nouă, și cititorilor noștri.  Eu nu contest dreptul oricui de a publica orice, de a scrie orice. Dar contest dreptul de a ni se da lecții dinspre oameni care au pierdut acest drept. Dacă domnul Voiculescu publica niște memorii din închisoare sau orice altceva, poate că reacția mea n-ar fi fost aceeași, pentru că am fi fost pe un alt teritoriu, al cărților care nu sunt literatură, care nu sunt beletristică. Fac prin acest gest o delimitare clară între valori și bulversarea valorilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De-asemenea, pe durata celor două lansări, la standul editurii Casa de Pariuri Literare, a fost pus un afiş pe care scria „stand închis pe durata lansării cărţilor puşcăriaşilor”.

Editorul Un Cristian a declarat la Europa FM că astfel de lansări controversate blochează târgul de carte și îl transformă în altceva.

”Ne așteptam ca organizatorii să ne informeze măcar, să știm și noi dacă ne putem asocia numele cu oricine. Evenimente de genul ăsta blochează în primul rând târgul Nu e ceva neapărat personal cu personajele, ci cu faptul că un târg de carte – Gaudeamus, în cazul de față, care e un târg de carte de învățătură – se transformă în altceva. Noi, fiind o editură prioritar de beletristică, suntem interesați să participăm la un târg de carte pentru scriitori. Acum, dacă politicienii – mai ales cei controversați – confiscă povestea … noi ne retragem.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS