Confidenţialitate

Scădere ușoară pe piața petrolului, cu două procente în ultima zi. Acest lucru nu se va vedea și la pompă, spun analiștii economici | AUDIO

Cu toate că un baril de petrol a ajuns la 109,52 de dolari, scăderea nu se vede și în prețul carburanților la pompă. Benzina s-a scumpit din nou: într-o săptămână, litrul a ajuns să coste cu 12 bani mai mult.

O nouă zi, o nouă scumpirea a benzinei în stațiile de alimentare. Potrivit platformei Monitorul Prețurilor, un litru de benzină standard a ajuns acum în cele mai multe stații la peste 8 lei și 12 bani.

Iar litrul de motorină standard trece de 8 lei și 79 de bani.

Creșterile nu se vor opri aici, mai ales în contexul sancțiunilor impuse Rusiei, spune analistul economic Adrian Bența:

„Va fi o influență foarte mare în toate costurile cu bunurile și serviciile, a costului cu achiziția de carburanți, benzină, motorină, din cauza faptului că, cel puțin la nivel de UE, se vede o reducere pe primele luni cu 26% a importurilor de petrol din Rusia și probabil această tendință va exista. Acest lucru nu înseamnă că nu mai avem nevoie de petrol sau de combustibil, ci că vor fi aprovizionate din alte surse, ceea ce ar putea să fie mai scumpe.”

Dacă facem un calcul, un șofer plătește acum pentru un plin de 50 de litri, cu 120 de lei mai mult decât anul trecut. În mai 2021, un litru de benzină standard costa în medie 5 lei și 50 de bani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.