Confidenţialitate

Scade numărul cererilor pentru darea în plată

Sunt tot mai puțini români care au decis să cedeze băncilor apartamentul ipotecat, pentru a scăpa de datorii.
La sfârșitul anului trecut, erau 6400 de notificări de dare în plată – a spus Florian Neagu, director în cadrul Băncii Naționale, la o dezbatere pe tema dării în plată. El a precizat că numai 2 la sută dintre românii care riscă să nu își poată plăti ratele au înștiințat băncile că renunță la case.

Numărul notificărilor, la sfârșitul lui decembrie 2016, era de circa 6.400, iar volumul creditelor notificate era de 1,8 – 1,9 miliarde lei. Nu e nici mult, dar nici puțin. E o aplatizare semnificativă în ultima perioadă. Dacă în primele luni de la apariția legii în Monitorul Oficial aveam circa 1000 de notificări pe lună, în ultimele luni ale anului trecut, media lunară a fost de 100 – 150 de notificări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numărul notificărilor de dare în plată a scăzut, în urma unei decizii luate de Curtea Constituțională, în octombrie anul trecut – spun reprezentanții BNR.

Peste 75% din notificări sunt pentru credite care au valoarea garanției sub valoarea creditului, ca urmare a scăderii prețurilor imobilelor. Curtea Constituțională a zis că doar acesta nu e neapărat un motiv eligibil pentru darea în plată. Un alt element … Curtea Constituțională a zis că nu e un proces automat, că oricine poate da în plată. Cazurile trebuie studiate individual, de la caz la caz.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, instanța decide fie adaptarea contractului între client și bancă, fie încetarea contractului și astfel, datoriile clientului către bancă sunt stinse odată cu cedarea imobilului adus drept garanție.