Satul unde violatorii sunt iertați

Cotidianul Adevărul publică astăzi un reportaj șocant, realizat în comuna Văleni din județul Vaslui, locul unde, anul trecut, șapte tineri au violat ore în șir o elevă de liceu.

Acum, o parte din tinerii din localitate îi tratează pe violatori ca pe niște eroi, în diverse postări pe rețelele de socializare, iar victima violului este în continuare batjocorită și tratată cu dispreț de o parte din comunitatea locală, inclusiv de către violatori.

Citiți reportajul Satul care a îngrozit România

 

 

Sinistra poveste a violului

Pe 10 noiembrie 2014, Silviu Burada, Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu, Paul Andrei Burlacu, Alin Dumitru Rotaru și Ionuț Bogdan Voicu au violat o elevă navetistă, pe un câmp, vreme de trei ore.

Adolescenta le-a declarat anchetatorilor că a leșinat de două ori în timp ce era violată, însă a fost stropită cu alcool ca să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o abuzeze din nou. În tot acest timp, părinţii au apelat-o de 60 de ori pe telefon şi au reclamat dispariţia ei la 112.

Toţi cei şapte agresori au fost arestaţi preventiv, imediat după comiterea violului dar au stat după gratii doar câteva luni.

Voicu, Rotaru şi Surleac sunt cei care au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori. În luna aprilie, înainte de Paşte, judecătorii vasluieni au dispus plasarea acestora în arest la domiciliu. Ulterior, în iulie, au fost plasaţi sub control judiciar. Potrivit ziarului Adevărul, cei doi judecători care au dispus eliberarea din arest a celor şapte tineri judecaţi pentru viol au părăsit judeţul Vaslui la scurt timp după pronunţarea hotărârilor controversate.

 

Satul unde violatorii sunt iertați

La fel de șocant precum violarea elevei de liceu este în acest moment modul în care comunitatea locală se manifestă făță de aceasta, considerând că gestul agresorilor este doar “o greșeală a tinereții.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalista Adevărul, Simona Voicu, este cea care a constat cu stupoare că victima violului este de fapt ținta criticilor unei mari părți a comunității locale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Petreanu, realizatorul emisiunii Deșteptarea, este de părere că reacția societății este mult prea blândă în fața campaniei pe care prietenii agresorilor au declanșat-o în scopul discreditării victimei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, în timp ce unul dintre violatori a cerut să-i fie ridicată măsura controlului judiciar pentru a merge la o nuntă, victima violului continuă să facă ședințe de psihoterapie.

Avocata acesteia, Mioara Donosă, spune că tânara nu a reușit să își susțină examenul de Bacalaureat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe parcursul anului trecut, Poliţia din VASLUI a înregistrat 165 de sesizări care au avut ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Cele mai multe au fost violuri comise în mediul rural, pe timpul nopţii, de indivizi aflaţi în stare de ebrietate. În peste jumătate dintre cazuri, victimele au fost adolescente până în 18 ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS